Bir kişi milli iradeyi temsil edemez

Güncelleme Tarihi:

Bir kişi milli iradeyi temsil edemez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 00:23

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir kişi milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Bir kişiye bütün yetkiler verildiğinde o kendi ulusunu bir süre sonra felakete sürüklemiştir” dedi. Kılıçdaroğlu, Doğuş Üniversitesi 1. Ulusal Gençlik Akademisi’nin açılışında şunları söyledi:

Haberin Devamı

O KADAR DA ÇOK DEVLET BATIRDIK

 SON günlerde bir tarih tartışmasıdır gidiyor. Osmanlı, Ortadoğu, Türkiye tarihi diyoruz. Bazen övünüyoruz; 15 devlet kurduk diye, 16 devlet kurduk diye, 17 devlet kurduk diye. Ama bunun arkasında yatan bir başka gerçek var. Ne kadar çok devlet kurduysak o kadar çok da devlet batırdık aslında. Eğer bunu iyi sorgulayabilirsek bir daha batacak bir ülkeye sahip olmayız. Sürekli kendini yenileyen çağdaş bir ülkeye kavuşmuş oluruz.

 Ne Atatürk ne İnönü ne Rıfat Bele ne Kazım Karabekir... Hiçbiri Cumhuriyet’in adamı değildi, Osmanlı paşasıydı. Osmanlı’nın nasıl battığını birebir gördüler ve dediler ki; ‘Öyle bir ülke kuralım ki ayakları üzerinde duran ülke olsun, padişahın kulu olan bireyler değil, Cumhuriyetin özgür bireyleri olsun’ dediler ve Cumhuriyet’i kurdular.

Haberin Devamı

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI

 Bir kişi milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Şunu insanlık tarihi gördü ve öğrendi; bir kişiye bütün yetkiler verildiğinde o kendi ulusunu bir süre sonra felakete sürüklemiştir. Hitler en somut örnek. Bütün yetkileri aldı, ben başkanım dedi. Sadece ülkesini değil bütün dünyayı kana buladı. Ve ne yapıldı? Alman anayasasında halkın direnme hakkı kondu. Tıpkı 15 Temmuz’da halkın direnme hakkını kullandığı gibi. Dolayısıyla demokrasiye yönelen her harekete karşı hepimizin ortak mücadele etmesi lazım.

 Dünyaya bakın kişi başına gelirin 25 bin dolar ve daha fazla olduğu bütün ülkelerde tam demokrasi var. Bir de İslam dünyasına bakın. Hiçbirisinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü yoktur. Bağımsız bir yargı olacak. Adalet üzerine hepimizin titremesi lazım. Birilerinin talimatıyla karar veren değil, hukukun üstünlüğüne inanarak vicdanıyla karar veren yargıya ihtiyacımız var. Medya özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü kesinlikle olmalı. Bugün içeride olan gazetecilerin hiçbiri CHP lehine üç cümle bile kurmuş değildi. Ama ben onların haklarını savunmak zorundayım; çünkü demokrasiye inanıyorum.”     

Bir kişi milli iradeyi temsil edemez

 

Haberin Devamı

15 TEMMUZ ZİYARETİ

 KILIÇDAROĞLU, 15 Temmuz’da şehit olan Batuhan Ergin’in ailesi ile tedavileri süren gaziler Cemalettin Zor ve Vahide Şefkatlioğlu’nu ziyaret etti. CHP lideri, Doğuş Üniversitesi çıkışı da öğrencilerin ilgisiyle karşılaştı. 

BAKMADAN GEÇME!