"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bir kez daha umutla

Ne kadar çok şey değişti değil mi 2009’da? Gerek Türkiye’de, gerek tüm dünyada taşlar yerinden oynadı. Bu taşların bir kısmı yerini buldu, bir kısmının yerine oturması ise epey zaman alacağa benziyor.

Bir taraftan dünyanın sonunun geldiği ve geri dönülemez bitişin başladığıyla ilgili bilgiler akmaya devam ederken, bir taraftan da hiçbir şey olmuyormuş gibi günlük dertlerimizle boğuşmaya, zamanın hızına yetişmeye çalışıyoruz.
Küresel ısınma gibi bir gerçekle karşı karşıyayken ve gelecek nesillere bu kadar zor bir dünya bırakacakken hâlâ suyun, havanın, toprağın kıymetini bilemememiz ve hâlâ doğayı hoyratça tahrip etmemiz şaşırtıyor beni.
Giden yıla umut dolu bir yazıyla veda etmek istiyor insan. En azından ben yaşama sevinciyle dolu biri olarak içimdeki bu enerjiyi başkalarıyla da paylaşmak istiyorum. Her zaman bir umut vardır ve bir küçücük ışığın peşinden aydınlığa çıkmak aslında bizim elimizde.
Bunca karanlığa, bunca kıyamet senaryosuna rağmen, gerçekleri asla inkar etmeden, nefes aldırmak istiyorum çocuklarıma. ıstiyorum ki, bizim ve önceki nesillerin yaptığı hataları onlar yapmasınlar ve dünya daha iyi bir yer olsun onların çocukları için.
Artık uyanalım istiyorum. Bilim insanlarını can kulağıyla dinleyelim, birey olarak elimizden ne geliyorsa yapalım, hâl ve gidişattan memnun olmayıp dünyanın geleceğiyle ilgili çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerine destek olalım, konuyla ilgili daha çok bilgi edinelim istiyorum.
Dileğim odur ki, gelecek, en azından yaşanabilir bir dünya vaat etsin çocuklarımıza. Biz de o dünya için emek sarf ettik diyebilelim...

MUZLU ALMAN PASTASI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
Kek için;
* 5 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 4 Türk kahvesi fincanı tozşeker
* 1 Türk kahve fincanı ılık su
* 5 Türk kahvesi fincanı un
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* Ayrıca 2 adet orta boy muz
Krema için;
* 3 su bardağı süt
* ½ su bardağı tozşeker
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 2 paket vanilya
* 3 adet yumurta sarısı
* 1 paket krem peynir
(Labne veya başka cins olabilir.)
Üzeri için;
* ½ su bardağı pudra şekeri

YAPILIŞI
Keki hazırlamak için, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine ılık haldeki suyu ve tozşekeri ekleyerek mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın.
Bu arada başka bir derin kapta un, vanilya ve kabartma tozunun elinizle karıştırın. Sonra da tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Bu sefer tahta kaşık veya plastik spatula kullanarak tüm malzemeleri karıştırın.
Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki kek kalıbını (kelepçeli kek kalıbı da kullanabilirsiniz) sıvıyağla iyice yağlayın. Hazırladığınız kek hamurunu bu kalıba aktarın. Keki 10 dakika önceden ısıtıp, 175 dereceye ve alt-üst konumuna ayarladığınız fırında üzeri sararıncaya kadar, 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip enlemesine ikiye bölün.
Kremasını hazırlamak için, süt ve tozşekeri küçük bir tencerede tel çırpıcıyla çırpın. Un ve vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın. Sonra da tencereyi orta ısılı ateşin üzerine alıp sürekli karıştırarak krema katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca kremayı ocaktan alın. Sıcakken içine yumurta sarılarını ve krem peyniri ilave edin. Sonra mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın.
Hazırladığınız ılık kremayı kekin arasına bolca sürüp üzerine muz dilimlerini yerleştirin. Kekin ikinci parçasını üzerine kapatıp üzerini pudra şekeriyle süsleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI