Bir kanser ilacı artık eczanelerde

Güncelleme Tarihi:

Bir kanser ilacı artık eczanelerde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 00:00

Etiket fiyatı 9 lira olmasına karşın karaborsada fiyatı 120 liraya kadar çıkan Purinethol, bir yıl aradan sonra nihayet eczane raflarında yerini aldı. İthalatçı firma 1 yıllık ihtiyacı karşılayacak miktarda ilacı getirdi ve ecza depolarına dağıttı.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2011 Kasım’da aldığı ilaçta indirim kararından sonra kanser ilaçlarında başlayan sıkıntı, Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) ithalatıyla aşılmaya çalışılsa da zaman zaman hastalar karaborsacıların eline düşmekten kurtulamadı. Bleomycin, Purinethol, Deticene, Mitoymcin gibi yaklaşık 10 temel kanser ilacı, Türkiye geneline yayılmış eczanelerde satılamadığından, TEB aracılığıyla yurtdışından Türkiye’ye getirildi.

30 BİN KUTU ECZANELERDE

Purinethol’de ithalatçı firmanın SGK ile yaşadığı fiyat sorununun bitmesinin ardından 30 bin kutunun dün itibariyle eczanelere gönderildiği öğrenildi. Bunun Türkiye’deki 1 yıllık ihtiyaca yetecek miktar olduğunu belirten yetkililer, “Ancak bir sorun var ki o da paralel ticaret” uyarısı yaptılar.

PARALEL TİCARET

Türkiye’de kanser ilaçları 1.5 liradan 35 lira arası fiyatlarda satılırken; Rusya, Türki Cumhuriyetler ve bazı Avrupa ülkelerinde 50 ila 100 Euro’dan satılıyor. Dolayısıyla ‘paralel ticaret’ ile yurtdışından firmalar bu ilaçları düşük fiyatla Türkiye’den alıyor. Durum böyle olunca ya iç piyasada ilaç bulunamıyor. Purinethol’de de bu risk var.

Haberin Devamı

Deticene’deki sorun firmadan

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay Deticene’de üretici firmadan kaynaklı küresel bir sorun yaşandığına dikkat çekti. Muadilinin daha pahalı olduğunu belirten Kızılay, “Deticen’in kutusu 77 Euro’dan gelirken; ABD’li Dacarbazin 144 Euro. SGK, Dacarbazin’i geri ödeme listesine alsın” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!