Bir ışık daha yaktı

Güncelleme Tarihi:

Bir ışık daha yaktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 00:00

Eğitime Yüzde Yüz Destek projesi kapsamında Aydın Doğan Vakfı tarafından yeniden inşa ettirilen Aydın Doğan İlköğretim Okulu dün törenle açıldı. Törende konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Balıbey ‘Aydın Doğan, Konfüçyüs’ün sözünde olduğu gibi, karanlıktan şikayet etmemiş, bir kandil yakmış ve karanlığı aydınlatan bir ayna olmuştur’ dedi.

DEPREMDE hasar gören ve kullanılamaz raporu verilerek geçen yıl yıkılan Örnek Mahallesi’ndeki ilköğretim okulu, Aydın Doğan Vakfı tarafından yeniden inşa edilerek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlandı. 6 ayda inşası tamamlanan 24 derslikli Aydın Doğan İlköğretim Okulu, dün törenle açıldı.

Marmara depreminden sonra üniversitelerden uzmanların yaptığı incelemelerin ardından İstanbul’da 54 okulun yıkılmasına karar verildi. Bu okullardan Üsküdar Örnek Mahallesi’ndeki Bekir Esenler İlköğretim Okulu da yıkıldı ve öğrencileri yakındaki Ali Fuat Cebesoy İlköğretim Okulu’na gönderildi.

Yıkılan okulun yeniden inşası, ‘Eğitime Yüzde Yüz Destek’ projesi kapsamında Aydın Doğan Vakfı tarafından üstlenildi. 15 Mayıs tarihinde yapımına başlanan okul, 15 Kasım’da tamamlandı.
/images/100/0x0/55eaf245f018fbb8f8a0e9f4


YIKMAYA DEVAM

Okulun dün düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, Aydın Doğan Vakfı’nın İstanbul’a modern bir eğitim yuvası kazandırdığını belirterek şöyle konuştu:

‘Geçtiğimiz yıl eğitime başladıktan 1 ay sonra deprem çalışmalarıyla ilgili raporlar elimize geldiği zaman çok önemli bir gerçekle karşılaştık. 54 okulun yıkılma tehlikesinde olduğu bize iletildi. Evlatlarımızı yıkılma tehlikesi olan okullarda bırakamayız, dedik. 8 bin öğrenciyi değişik okullara aktardık. Velilerimizden çok şikayetler oldu. İçimde bir ukde kalmıştı, inşallah çok güzel bir okul yapacağız ve annelerden iyi ki burayı yıkmışsınız, yıkmasaydınız böyle okul olmazdı, demelerini bekliyorum.’

Davetlilerin kendisini alkışlaması üzerine Vali Güler, bunun bir kamuoyu yoklaması olduğunu söyleyerek, ‘İstanbul’da yıkmaya devam edeceğiz. Başka çaresi kalmadı bu işin. Bu okulların yıkılması aşamasında, yapılması da gündeme geldi. Toplantı yapıldı, talebimize ilk destek anlamında cevap Aydın Doğan’dan geldi. Diğer hayırseverlerle 54 okulun büyük kısmını gerçekleştirdik’ dedi. Muammer Güler, Aydın Doğan’ın paylaşmanın huzurunu tarttırdığını belirterek ‘Türkiye’nin huzuru, paylaşma duygusunun gelişmesiyle olur’ diye konuştu.

EĞİTİM HAYIRSEVERİ

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de her yıl İstanbul’da bin 500 dersliğin yeni doğan nüfus için, bin 500 dersliğin de göçle gelenler için yapılması gerektiğini belirtti. 5 yıllık planda 15 bin dersliği hedeflediklerini ifade eden Ballıbey, ‘Bu konuda dünyanın başka ülkelerinde görülmeyen oranda hayırseverlerimiz eğitime büyük maddi katkı sağlamaktadır. Bu katkı, hemen hemen bakanlığımızın katkısına yakındır’ dedi. Deprem sonrası yıkılan okullar için hayırseverlerden yardım istediklerini söyleyen Ömer Balıbey, ‘Aydın Doğan, işadamlığının ötesinde, bir eğitim hayırseveri olarak Türkiye’de değişik bir boyut çizmiştir. Bugün Aydın Doğan, Konfüçyus’un sözünde olduğu gibi, karanlıktan şikayet etmemiş, bir kandil yakmış ve karanlığı aydınlatan bir ayna olmuştur’ diye konuştu.

KİMLER KATILDI
/images/100/0x0/55eaf245f018fbb8f8a0e9f6


Açılış törenine öğrenci, öğretmen, veli, semt sakinleriyle Kanal D İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, Şevket Sabancı ve Hayırlı Sabancı, Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar, Altan Öymen, Yalçın Doğan, Yalçın Bayer, Doğan Heper de katıldı.

480 öğrenci okuyacak

6 ayda tamamlanan okul, 4 bin 550 metrekare alan üzerine inşa edildi. Depreme dayanıklı olması için güçlendirilmiş betonla inşa edilen 3 katlı okulda 24 sınıf, 2 fen laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı, müzik odası, kütüphane ve çok amaçlı salon bulunuyor. Okulda ayrıca engelliler için merdiven, asansör ve özel tuvalet yer alıyor. 2 yangın merdiveni bulunan okulda deprem anında doğalgazı kesmek için de algılama cihazları mevcut. 2 milyon 800 bin YTL’ye malolan okulda 480 öğrenci eğitim görecek.

Aydın Doğan Vakfı neler yaptırdı?

Eğitim: Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi (İstanbul), Sema Işıl Doğan İlköğretim Okulu (Gümüşhane), Atatürk Üniversitesi Aydın Doğan Özel İlköğretim Okulu (Erzurum), Hürriyet Anadolu Otelcilik Meslek Lisesi(Erzincan), Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi (Erzincan), İrfani-Yaşar Doğan Çok Programlı Lise (Gümüşhane), Atatürk Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu (Gümüşhane), Aydın Doğan İlköğretim Okulu (İstanbul).

Sağlık: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aydın Doğan Geriatri Kliniği(Ankara).

Spor: Gümüşhane Aydın Doğan Spor Tesisi, Türkiye Spor Yazarları Derneği Aydın Doğan Eğitim Merkezi (İstanbul).

Kültür-Sanat: Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Auditoriumu (İstanbul), Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Kültür ve Sanat Galerisi(Ankara), Afyon Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi, Kemer Koleji Aydın Doğan Konferans Salonu (İstanbul).

Baharda 5 temel
/images/100/0x0/55eaf245f018fbb8f8a0e9f8


Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, törende yaptığı kısa konuşmada Erzurum Nenehatun Lisesi, Erzincan Lisesi ile Kelkit, Köse ve Kürdün Kız Öğretim Yurtlarının temellerini bahar aylarında atacaklarını açıklayarak, ‘Ayrıca Gümüşhane’de Sema Doğan Kültür Kompleksi’nin açılışı var’ dedi.

Google’da aradılar

Kanal D İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, bilgisayar başındaki öğrenciye kendisinin kim olduğunu sordu. Öğrenci de Google Arama Motoru’na girerek soruya yanıt oluşturan bilgiyi buldu. Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Sema Doğan, öğrenciyi ilgiyle izledi.

Tören hatırası

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Fen Labarotuvarı, müzik odası ve çok amaçlı konser salonunun bulunduğu Aydın Doğan İlköğretim Okulu’nun açılışına oğulları Emrecan ve Kaan’la birlikte geldi. Sınıfları gezen ve okulun öğrencileriyle aynı sıraya oturan Vuslat Doğan Sabancı, yeni bir eğitim ve öğretim yuvasında olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!