Bir haftalık kitap bayramı

TÜYAP Kitap Fuarı dün açıldı. İstanbullu kitapseverler, gelecek pazar akşamına kadar, Türkiye’de yayınlanan bütün önemli kitapları burada bulabilecekler.

Haberin Devamı

TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, kitap fuarının 24 yıllık tarihçesini anlattı. Benim ve benim yaşımda herkesin bildiği bir tarihçe. Bir otelin alt katından 24.000 metrekarelik bir alana yükseliş.

Bu yıl 400’ü aşkın yayınevi katılmış. Yavaş yavaş fuar uluslararası nitelik kazanıyor. Her yıl, gelen yabancı konuk sayısı, ulus sayısı artıyor.

Kavukçuoğlu da, bütün konuklara kendi dillerinde hoş geldin dedi.

Türkiye’de kitaba ilgi artıyor; bunun göstergesi sadece artan kitap sayısı, yayınevi sayısı ile doğru orantılı değil.

Hemen hemen bütün gazeteler, fuar dolayısıyla kitap eki yayınladılar. Hepsi de kitap fuarına katılan yerli ve yabancı yazarlarla konuşmalar yapıyor ve yapacak; yayınevleri onların onuruna yemekler, partiler, kokteyller düzenliyor.

Haberin Devamı

Biraz daha gelişse, gerçekten yabancı bir ülkedeki kitap fuarının bütün koşulları yerine gelecek.

Yabancı konuklar Türkiye’de kitabı yayımlanmış, Türk okurunun beğendiği, kendini tanımak istediği kişiler. Fuarın bir başka özelliği de vardır. Birçok yazar yeni kitabını fuara hazırlar. Fuar birçok yazar için okura sürpriz mekánıdır.

*   *   *

BU yılın Onur Yazarı Vüs’at O. Bener’di. Başkanı olduğum danışma kurulu toplandı ve nerdeyse oybirliğiyle onun adı seçildi. O sıralar Vüs’at O. Bener hasta yatağındaydı. Seçildiğini telefonla hasta yatağında ulaştırdım ona, eşi Ayşe Bener ile birlikte toparlanıp geleceği vaadinde bulundu. Ne kadar sevindik.

O da kitaplarda, belleklerde yaÅŸayacak.

Her fuarı gezmenin bazı kolaylıkları vardır. Kitap fuarı kataloğunu alırsanız, görmek istediğiniz yayınevlerine, okumak istediğiniz kitap türlerine daha çabuk ulaşabilirsiniz.

Zaman kaybetmeden amacına yönelik bir dolaşma yapabilirsiniz.

Ne var ki gene de başka yayınevlerini dolaşın, orada yeni bir türe, yeni bir kitaba, yeni bir ada rastlarsınız, bildiklerinizin, okuduklarınızın üstüne yeni zenginlikler katabilirsiniz.

Kitap fuarına geldikten sonra, İstanbul Sanat Fuarı’nı gezmeden ayrılmayın.

Sanat Fuarı’nda ödül alanlar kimler?

Sanatçı Onur Ödülü: Heykelci Hüseyin Gezer, Eleştirmen Onur Ödülü: Zeynep İnankur, Sanatsever Kurum Onur Ödülü: Radikal Gazetesi, Koleksiyoner Kurum Ödülü: Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi-Çağdaş Sanatlar Müzesi.

Haberin Devamı

*   *   *

FUAR yazılarım bitmedi.

YarınÂVüs’at O. Bener’den söz edeceÄŸim.

Yazarın Tüm Yazıları