Bir garip doping hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Bir garip doping hikayesi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 00:00

TKBL'de 2011-2012 sezonunun ardından şampiyon takım Fenerbahçe ve finalist Galatasaray Medical Park'ın yıldız oyuncularının sezon boyunca hiçbir doping kontrolüne girmemiş olması gündeme bomba gibi düştü. Sarı-Lacivertlilerin 9, sarı-kırmızılıların ise 8 oyuncusu hiçbir doping kontrolüne dahil olmadı.

Haberin Devamı

Kadınlar Basketbol Ligi'nin 2011-2012 sezonunun final serisinde Galatasaray Medical Park'ı 3-1 ile geçen Fenerbahçe şampiyonluğa ulaşan ekip oldu.

 

TKBL’de bir sezon daha geride kaldı ancak en çok merak edilen konu yine her zaman olduğu gibi doping.

 

Özellikle 2 yıl önce Diana Taurasi’nin Fenerbahçe forması altında yaşadıkları sonrasında işi daha sıkı tutan Türkiye Basketbol Federasyonu, kontrollerini yapmaya devam etti.

 

Ancak tamamlanan sezon sonrasında ortaya çıkan durum kafalara soru işaretleri bıraktı.

 

TESTE GÄ°RECEK OYUNCULAR NASIL BELÄ°RLENÄ°YOR?

 

Haberin Devamı

Karşılaşma öncesinde takımdaki tüm oyuncuların isimleri kağıtlara yazılarak bir torbada toplanır. Rakip takımdan bir yetkili burada 2 ya da 3 oyuncu seçer, bu isimler de doping kontrolüne girer.

 

71 Ä°SÄ°M TESTE GÄ°RDÄ°

 

Bu sezon TKBL maçları öncesinde toplamda 71 ayrı basketbolcu 83 kez teste tabii tutuldu. Ancak bu isimler arasında hiç teste girmeyenlerin olması da dikkatlerden kaçmadı.

 

TAURASI 1 KEZ, TAYLOR HİÇ GİRMEDİ

 

Fenerbahçe'de forma giydiği dönemde yaşadığı 'doping skandalı' sonrasında Galatasaray Medical Park'a gelen Diana Taurasi, bu sezon yalnızca 1 kez doping testine girdi. Yakın arkadaşı Taurasi’nin başından geçenler nedeniyle ‘ben bu kararlara güvenmiyorum’ diyerek takımdan ayrılan ancak kısa süre sonra geri dönen Fenerbahçe’nin yıldız oyuncusu Penny Taylor ise bu sezon hiçbir teste girmedi.

 

FENERBAHÇE'DEN 9, GALATASARAY’DAN 8 İSİM

/images/100/0x0/55eaa116f018fbb8f88c8490

 

Haberin Devamı

Penny Taylor'ın dışında Ivana Matovic, Cappie Pondexter, Zane Tamane, Nevin Nevlin, Cansu Köksal, Kübra Siyahdemir, Elena Babkina da bu sezon doping testine girmeyen oyuncular.

 

Galatasaray'da ise Fowles, Şaziye İvegin, Alba Torrens, Gülşah Gümüşay, Matic, Panichero Sariye Kumral, Gizem Uca gibi isimler teste alınmadı.

 

FÄ°NAL SERÄ°SÄ°NDE EN AZ SÃœRE ALANLAR TESTE GÄ°RDÄ°

 

Tüm bunların yanı sıra final serisinde oyuncuların kura ile değil, teknik ekibin belirlediği oyuncuların testlere alındığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Özellikle Fenerbahçe'de doping testlere giren 3 oyuncunun final serisindeki 4 maçta toplamda 36 saniye süre almış olmaları kafaları karıştırdı. (Özge Kavurmacıoğlu – 0 saniye, Olcay Çakır 0 saniye, Emel Türkyılmaz 0 saniye)

 

Haberin Devamı

Final serisinde Galatasaray’dan teste giren oyunculardan biri de Yasemen Saylar. Oyuncu, Fenerbahçe ile oynanan final serisinde hiç süre alamadı.

 

Galatasaraylı oyuncuların bu sezon oynadıkları maç sayısı ve girdiği kontrol sayısı:

 

Oyuncu adı - Oynadığı maç sayısı - Kontrol sayısı

 

Åžaziye Ä°vegin -Â25 - 0

Işıl Alben - 31 - 2

AyÅŸe Cora - 19 - 2

Gülşah Gümüşay - 10 - 0

Bahar Çağlar - 31 - 1

Melek Bilge - 2 - 0

Melisa Can - 31 - 1

Yasemen Saylar - 17 - 1

Epiphanny Prince - 26 - 1

Diana Taurasi - 30 - 1

Slyvia Fowles - 24 - 0

Alba Torrens - 9 - 0

Ivanka Matic -

Tina Charles - 30 - 1

Penicheiro - 2 - 0

Sariye Kumral - 22 - 0

Gizem Uca - 1 - 0

 

Fenerbahçeli oyuncuların bu sezon oynadıkları maç sayısı ve girdiği kontrol sayısı:

Haberin Devamı

 

Oyuncu adı - Oynadığı maç sayısı - Kontrol sayısı

 

Emel Türkyılmaz - 7 - 1

Nevriye Yılmaz - 31 - 1

Esmeral Tunçluer - 31 - 1

Birsel Vardarlı - 31 - 2

Kübra Siyahdemir - 23 - 0

Cappie Pondexter - 13 - 0

Nevin Nevlin - 24 - 0

Özge Kavurmacıoğlu - 11 - 1

Devran Tanaçan - 8 - 2

Penny Taylor - 23 - 0

Ivana Matovic - 29 - 0

Angel Mc Coughtry - 29 - 0

Olcay Çakır - 19 - 2

Elina Babkina - 3 - 0

Zane Tamane - 27 - 0

Cansu Köksal - 1 - 0

 

2 YIL ÖNCE NE YAŞANMIŞTI?

 

Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi tarafından önceki yıl sonunda yapılan doping testinin pozitif olduğunun açıklanması üzerine sözleşmesi feshedilerek ülkesine dönen Diana Taurasi'nin ardından yine Fenerbahçe'de forma giyen yakın arkadaşı Penny Taylor da mutsuz olduğunu açıklayarak apar topar İstanbul'dan ayrılmıştı. Avrupa'da şampiyonluğu hedeflediği sırada ağır darbe alan Fenerbahçe, kısa bir süre sonra Doping Kontrol Merkezi'nin testlerin analizinde yanlışlık yaptığını açıklamasıyla ise büyük şok yaşamış ve "aklanan" Taurasi ile birlikte ayrılmasına karşın kontratı devam eden Taylor'ı da geri döndürmek için ikna çalışmalarına başlamış, Taurasi'nin Galatasaray ile anlaşmasından dolayı sadece Taylor'ı geri döndürebilmişti.

 

Haberin Devamı

* twitter/ac_yaycili

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!