Bir fincan rekabet

Güncelleme Tarihi:

Bir fincan rekabet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 01:18

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kahve zincirlerinin ve markalarının sayısı hızla artıyor. Bugün 20’si yerli olmak üzere 31 markanın kıyasıya rekabet ettiği sektörde, 1173 adet kahve restoranı bulunuyor. Starbucks 234 adet restoranla ilk sırada. 2’nci sırada ise 124 adet restoranla ‘Kahve Diyarı’ yer alıyor.

Haberin Devamı

SON yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan kahve sektöründe yerli-yabancı rekabeti de kızıştı. Sektörel danışmanlık şirketi Maptriks’in raporuna göre Türkiye’de yerli ve yabancı toplam 31 markaya ait 1173 kahve restoranı bulunuyor. 20 yerli kahve markasına ait restoran sayısı 604 iken, 11 yabancı kahve markasına ait restoran sayısı 569 seviyesinde bulunuyor. Listede Starbucks 234 restoran ile ilk sırayı alırken, Kahve Diyarı 124 restoran ile 2’nci sırada.

İZMİR’DE YERLİ MARKA

Kahve markası başına restoran sayısı yabancılarda artış gösteriyor. Türkiye’de 11 yabancı kahve markası başına 51.7 kahve restoranı düşerken 20 yerli kahve markası başına 30.2 restoran düşüyor. İstanbul ve Ankara’da yabancı markaların yaygınlığı daha fazla iken İzmir’de Türk markaları öne çıkıyor. Toplam 449 kahve dükkanın bulunduğu İstanbul’da 290 yabancı kahve restoranı, 159 yerli kahve restoranı bulunuyor. Ankara’da ise toplam 98 kahve restoranı faaliyet gösteriyor. Bu restoranların 58’i yabancı markalara, 40’ı ise yerli markalara ait. İzmir’de ise durum Türk kahve markalarının lehine olacak şekilde değişiyor. İzmir’deki 108 kahve restoranın 43’ü yabancı markalara ait iken Türk markalara ait kahve restoranı sayısı açık ara farkla 65’e çıkıyor.

Haberin Devamı

YABANCILARIN İLGİSİ

Bölgesel bazda yabancı markaların en fazla Marmara Bölgesi’nde yaygın olduğu görülürken diğer tüm bölgelerde yerli markaların restoranları öne çıkıyor. Verilerden elde edilen bir diğer önemli sonuç da yabancı markaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine kahve restoranı yatırımlarının düşüklüğü oldu. Doğu Anadolu’da yabancı markalara ait kahve restoranı sayısı 9 iken Güneydoğu Anadolu’da bu sayı 5’e kadar düşüyor. Türkiye genelinde kahve dükkanı yaygınlığına bakıldığında ise yerel markaların daha fazla şehirde restoranı olduğu göze çapıyor.

100 KİŞİDEN 78’İ KAHVE TÜKETİYOR

YAPILAN araştırmalara göre Türkiye’de kahve tüketimi hızla artıyor. Yaygın olarak tüketilen Türk kahvesinin yanında son zamanlarda filtre kahve tüketimi de artış gösteriyor. Türkiye’de her 100 kişiden 78’inin kahve tükettiği belirtiliyor. Bu rakamın gelecek yıllarda da artması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!