Bir ev ve bir araba satıp Kristal Ayı aldılar

Güncelleme Tarihi:

Bir ev ve bir araba satıp Kristal Ayı aldılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2012 00:00

Berlin Film Festivali’nden Kristal Ayı’yla dönen ‘Lal Gece’, cuma günü vizyona giriyor. ‘Çocuk gelin’ konusunu işleyen film için yönetmen Reis Çelik evini, oyuncu İlyas Salman otomobilini sattı.

Haberin Devamı

Çocuk gelinler konusunda bir film yapmanıza ne sebep oldu?
- Bir insan topluluğu düşünün: Namus için onlarca insanı öldürecek kadar katı. Ama 12 yaşındaki kız çocuğunu 50 yaşındaki adama para için satacak kadar da namustan eksik. Bu sosyolojik vakalar beni, toplumun yüzüne ayna tutmaya itiyor.

Film için çocuk gelinlerle görüştünüz mü?
- Onlarca çocuk gelinle konuştum. En ağır cümleyi kuran kız şöyle demişti: “Sizler ‘Hak savunuyoruz’ diye geliyorsunuz ama arkanızda nasıl bir sonuç bıraktığınıza bakmıyorsunuz. Hayatlarımız zindan oluyor. 14 yaşındayım. Düzgün ama yaşlı bir adam gelip beni alsa, babama ‘beni ver’ derim. Size ters gelen şeye, ben kurtuluş diye bakarım.” Bu sözler yüzünden neredeyse filmi yapmaktan vazgeçiyordum.

ANGELINA JOLIE ÇOK BEĞENDİ

Haberin Devamı

Konuyu genel bir şekilde ele almak yerine, detaya inip gerdek odasında çekim yaptınız. Neden?
- Mahremiyet, namus, vatanseverlik gibi tabulaştırdığımız kavramları artık yeniden tanımlamalıyız. Çünkü hepsi yalan üzerine kurulu. Bu yüzden filmde, en girilmez yeri konu edindim.

İlyas Salman’ı oynatmak nereden aklınıza geldi?
- Konya-Beyşehir’in Çavuş köyünde bir etkinliğe katıldım. İlyas da oradaydı. Konuyu açtım, öyküyü anlattım. Yerinden kalktı, dağa doğru kaşına kaşına yürüdü. Sonra durdu, kendi kendine bağırdı çağırdı. Türkü söyleyerek döndü. Yönetmen Turgut Yasalar da vardı. Turgut’a dönüp dedi ki; “Sen şahitsin. Bu filmi ve bu damadı benden iyi kimse oynayamaz. Ve bu rolü benim dışımda kim oynamaya kalkarsa önce onu vururum, sonra Reis’i. Son olarak da Turgut seni de vururum.” İşte çalışmamız böyle başladı.

Film için ev sattığınız doğru mu?
- Sinemacı bu işe gönül vermişse ve satılacak bir evi varsa onu hemen satmalı. Ama yoksulluk edebiyatından hoşlanmıyorum. Destek bulamadım. Tanıtımı konusunda Uçan Süpürge Derneği ve Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası çaba gösterdi sadece.

Berlin’de Angelina Jolie’nin İlyas Salman hakkında yorum yaptığından bahsediliyor. Bu ne kadar gerçek?
- Tamamen gerçek. Berlin’de birçok oyuncu ve yönetmen İlyas’ı ve Dilan’ı çok beğendiğini söyledi. Ben de Angelina’ya “Ben de seni çok beğeniyorum ama kocan çok yakışıklı” dedim.

Haberin Devamı

İlyas Salman: Göz göre göre bir sübyancı pazarında yaşıyoruz ortalıkta. Role hazırlanmak için uzak akrabalarımla konuşmak zorunda kaldım. Çünkü bizden önceki kuşakta ne yazık ki bunu yapanlar vardı. Ama küçük bir kız satın almış bir adamla tanıştığımda durum farklı bir noktadaydı. Neredeyse ağlıyordu. “Mutlu musun” dedim. “Ben birine kötülük ettim” dedi. Ellerinin titremesine bakınca yaşadığı ve yaşattığı sancıyı anlıyordum. Bu filmi seyredenler de damada hem düşman olacak hem de ona acıyacak. Bu film benim için sosyal sorumluluk projesi. Film sırasında geçinebilmek için otomobilimi satmak zorunda kaldım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!