"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bir el değirmeni, bir cezve

Elektrikli ev aletlerinin yaşamımızı kolaylaştırdığı, bize zaman kazandırdığı, daha doğrusu yaşamın gittikçe hızlanan temposuna ayak uydurmamıza yardım ettiği su götürmez bir gerçek.

Eskiden çok daha basit aletlerle, çevirerek, döverek ya da doğrayarak yaptığımız işleri şimdi bir düğmeye basarak yapabiliyoruz. Çünkü bütün bunları yapmaya ne zamanımız var ne de enerjimiz.
Evimizdeki bakır cezvelerin yerini elektrikli Türk kahvesi makineleri aldı. Türk kahvesini çekirdek olarak alıp değirmende çekmekten söz edemeyiz bile.
Artık dedemize, büyükannelerimize beğendirmek için bin bir özenle başında beklediğimiz, altını iyice kıstığımız cezveler yok. Daha doğrusu, Türk kahvesinin ritüeli yavaş yavaş yok oluyor.
Oysa dedemin çarşıdan aldığı kahve çekirdeklerini küçük el değirmeninde yavaş yavaş çektiği, babaannemin o kahveyi mangal ateşinde ağır ağır pişirdiği ve yanına bir bardak suyla dedeme ikram ettiği günler dün gibi aklımda.
Şimdi tutup da “herkes değirmen alsın ve artık kahve makineleri kullanılmasın” demeyeceğim elbette. Ama şöyle kırk yılda bir gerçek kahve keyfi yaşamak için evinizde bir el değirmeni ve cezve bulundurun diyebilirim herhalde...

NOHUTLU KABAK ÇIRPMASI

MALZEME LİSTESİ
* Yarım kg orta boy yeşil kabak
* 2 adet orta boy domates
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 7-8 diş sarmısak
* Yarım yemek kaşığı domates salçası
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 su bardağı et ya da tavuk suyu

YAPILIŞI
Kabakları kazıyıp (soyabilirsiniz de) yıkayın. Uzunlamasına ikiye bölüp 1 santim kalınlığında kareler elde edecek şekilde doğrayın. Üzerine çıkacak kadar su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip kenarda bekletin.
Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Soğanı yemeklik incecik doğrayıp sarmısakları üç ya da dörde bölün. Zeytinyağı ve soğanı geniş bir tencereye koyup sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Sarmısakları ve salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Suyunu iyice süzdüğünüz kabakları ve domatesleri katıp ezmeden 2-3 dakika kadar karıştırın.
Haşlanmış nohut, tuz ve sıcak et suyunu da aktarıp karıştırın ve tencerenin kapağı kapalı vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yemeği çok kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine karabiber ve kırmızı pul biber serpip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI