Bir duyuyu canlandırdılar

Güncelleme Tarihi:

Bir duyuyu canlandırdılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2012 00:00

Gen tedavisiyle, koku alma yetisini kaybeden fareler koku alabildi.

Haberin Devamı

Michigan Üniversitesi'nden Dr. Jeffrey Martens ve ekibinin, hücre yüzeyinde yer alan sil adlı uzantıların olmaması nedeniyle koku almayı engelleyen anozmi adlı genetik bozukluğa sahip fareler üzerinde yaptığı gen tedavisi başarılı oldu.


Bozukluğun, IFT88 proteininin eksikliğinden kaynaklandığını belirten bilimadamları, bir grip virüsüne, içinde IFT88 bulunan normal gen dizilerini yerleştirdi.
3 gün süren tedaviden sonra farelerin hücrelerinin yüzeylerinde sillerin büyüdüğü, beynin koku almadan sorumlu bölgesinin uyarıldığı ve hayvanların bozukluk nedeniyle iyi olmayan yeme alışkanlıklarının değiştiği görüldü.


İki hafta sonra ise farelerin kilo aldığı görüldü ve koku almaya ilişkin sinir hücrelerinin faaliyetinde iyileşme belirlendi. Bilimadamları, bu gelişmenin, insanlardaki doğuştan gelen koku alamama rahatsızlığının yanı sıra böbrek, göz gibi organlardaki bazı hastalıkların tedavisine ışık tutabileceğini vurgularken, tedavinin insanlarda uygulanması için zaman gerektiğini belirtti. Araştırma "Nature Medicine" dergisinde yayımlandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!