Bir dolar için gece yarısı sorgusu

İNTERNET'in önde gelen alışveriş sitelerinden ebay.com'da, İngiliz General Sir Ian Hamilton'un 5 Mayıs ile 30 Temmuz 1915 tarihleri arasında tuttuğu Gelibolu Günlüğü'nün 1920 yılında Londra'da yayınlanan ilk baskısını görünce dayanamadım.

Gecenin bir saatinde, 200 milyon üyesi, 12 milyon da aktif satıcısı bulunan siteye ben de dahil olmaya karar verdim. Yeni üyeleri ücretsiz kaydettiğini duyuran sitenin başvuru formundaki bilgileri doldurarak, işlemi tamamladım.

Aradan bir kaç dakika ya geçti ya da geçmedi, aniden cep telefonum çalmaya başladı. "Gecenin bu saatinde hangi densiz arıyor" diye söylenerek, telefona yanıt verdim. Ahizenin diğer ucundaki ses, ilk önce kendisini tanıttı. Az önce üyelik işlemi sırasında kredi kartı numarasını verdiğim bankadan arıyorlardı.

ONAY İSTENİYOR

Benden o saatte, "ücretsiz üyelik" diyen ebay.com'un kredi kartından çekmeye çalıştığı 1 dolarlık işlem bedelinin teyidi isteniyordu. Talep edilen bu 1 dolara şaşırmadım desem yalan olur. Ancak, Sir Hamilton'un Gelibolu Günlüğü'nün 1920 yılında yapılan ilk baskısı uğruna, talep edilen işlem bedeline itiraz etmedim. Arayan banka personeline onayı verdim. Hatta, böyle bir uygulamaya hiç alışık olmadığımız için gecenin yarısı olmasına rağmen, beni arayıp, teyit istedikleri için teşekkür bile ettim.

En azından kartın kopyalanması, izinsiz kullanım gibi ihtimallere karşı güvende olduğu hissine kapıldım. Bu da bende kredi kartını sanal ortamda daha rahat kullanabileceğim duygusunun oluşmasını sağladı. Kartın amaç dışı kullanılması durumunda, banka tarafından aranılacağını bilmek bile insanı rahatlatıyor.

BİR DOLAR DEYİP GEÇME

Ancak, sabah ilk işim ebay.com'dan, "ücretsiz üyelik" demesine rağmen, neden bir doların kredi kartından çekilmek istendiğini sormak oldu. Çünkü, 200 milyon üyesi bulunan bu sitede, her üyeden çekilen bu 1 dolarlar, 200 milyon dolar (300 milyon YTL) anlamına geliyordu.

Gönderdiğim mesaja ebay.com'dan yanıt gecikmedi. "Sevgili e.bay üyesi" diye başlayan yanıtta, üye kaydı sırasında kredi kartı ekstresine yansıtılan 1 dolarların güvenlik uygulaması olduğu savunuluyordu. E.bay üyelerin gerçek kimliğiyle kayıt yaptırıp yaptırmadığını doğrulamak ve sahteciliğin önüne geçmek için bu yöntemi uyguladığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, kredi kartı hesaplarına yansıtılan bu 1 dolarların karttan çekilmediği, bunun da bankaya çekim onayı verilmeyerek gerçekleştirildiği vurgulanıyor. Açıklamada, banka tarafından kredi kartı işlemi onaylandığı taktirde, üyelik işlemini yapanların gerçek kişi olduğunun belirlendiğine değinilerek, "Kartınıza yansıtılan 1 dolar, 5-7 iş günü içerisinde hala onay bekleyen işlemler arasında yer alıyorsa bankanızla görüşmenizi öneririz" uyarısında bulunuluyor.
Yazarın Tüm Yazıları