Bir camın ardındaysak Güneş'ten D vitamini elde etmeye devam edebilir miyiz?

Güncelleme Tarihi:

Bir camın ardındaysak Güneşten D vitamini elde etmeye devam edebilir miyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:49

Kısa cevap: Camlar UVB ışınlarını geçirmediği için edemeyiz.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Bilindiği üzere; günlük D vitamini ihtiyacımızın %80-90’ını güneş ışınlarından karşılıyoruz. D vitamini eksikliği kemiklerin erimesine yol açtığı gibi, daha ciddi sağlık sorunları da yaratabiliyor. Örneğin; hipertansiyon, kalp yetmezliği ve beyin felcinin yaşanma riski artış göstermekte. Bunun yanı sıra astım ve alerjiler artıyor, kilo almak kolaylaşıyor, kilo vermekse zorlaşıyor. Sonuç olarak, bedenimizi güneşle buluşturup cildimize D vitamini üretme fırsatı vermek son derece önemli.

Hayvansal gıdalarla D vitamini ihtiyacımızın maksimum %10’luk bölümünü karşılayabilmekteyiz. Bitkisel kaynaklı besinlerdeyse hiç bulunmuyor. Güneş sayesinde elde ettiğimiz D vitamini, ışınlardaki UVB ile cildin alt katmanının temasa geçtiği an oluşmaya başlıyor. Ortalama 15 dakika boyunca güneşlenmek 5000 ünite D vitamini üretmemizi sağlıyor. Ancak güneşte kalma süresi uzadıkça vitamin üretimi seviyesi düşüyor.

Haberin Devamı

Peki, pencereden geçen güneş ışınlarıyla D vitamini üretebilir miyiz? Bu pek mümkün değil. Çünkü camlar UVB ışınlarını önlüyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var; güneşten koruyan kremler de UVB ışınlarını geçirmiyor ve vücudumuzun D vitamini üretmesini engelliyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!