Bir bakır ustasının ağzından

Gaziantep’e her gidişimde ziyaret ettiğim Yaşar Kervancıoğlu tanıdığım en tatlı bakır ustası.

Yaşar Usta’nın dedesine kazancı şıhı derlermiş. Babası Bakırcılar Derneği başkanıymış. Yaşar Bey üçüncü kuşak olarak mesleğini sürdürüyor. Ama çocukları bakırcı değil, okumuşlar doktor olmuşlar. Yaşar Bey “benden sonrası yok” diye biraz üzülüyor.
“Bakırcılık eskiden, kuyumculukla bir tutulan, çok prestijli bir meslekti. Hatta bir bakır ustası kız istediğinde babası sorgusuz sualsiz verirdi” diyor Yaşar Bey. Halasının anlattığına göreyse, bakırcı şıhının karısı olmak o kadar önemliymiş ki, ustanın karısı hamama gideceği zaman ona kurna yani yer ayrılırmış.
“Kızlara evlenirken mutlaka çeyiz olarak bakır kaplar verilirdi” diyor Yaşar Bey. “Nasıl ki şimdilerde kızlara çelik tencere seti alınıyor, o zaman da iç içe konan boy boy kuşgana alınırdı. Bazen kızına çeyiz ısmarlayan kişi, adını kabın kenarına ya da altına yazdırırdı. Bu sayede kızlarına kendilerinden hatıra, yadigar kalmasını sağlarlardı.”
Yaşar Usta alüminyumdan çok şikayetçi. “Artık köylüler süt kazanı olarak alüminyum alıyorlar. Bir yıl ancak kullanıyorlar. Çünkü dibi çok çabuk tutuyor. Yandığında da temizlemek çok zor oluyor. Aynı zamanda çok da zararlı, hastalık yapıyor” diyor.

Fındıklı lokum tatlısı

Malzeme listesi
Hamur için;
250 gr eritilmiş margarin
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
Yaklaşık 8 su bardağı un
Ayrıca; 1 adet yumurtanın akı

İçi için;
2 su bardağı ince kıyılmış fındık
2 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı tahin
2 su bardağı toz şeker

Margarini eritip üzerine sıvıyağ, ılık süt, vanilya, kabartma tozu, 8 su bardağı un ve çok ince dövülmüş karanfili ekleyip sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin.
İç harcını hazırlamak için tarçın, tahin ve pekmezi bir kapta karıştırın. Toz şekeri de ekleyin. Kıyılmış fındıktan 3 yemek kaşığı kadar ayırın ve gerisini tahinle pekmezin üzerine aktarın.
Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Parçaları tezgahın üzerinde unlamadan oklava yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.
Dikdörtgen hamurların üzerine hazırladığınız pekmezli karışımı eşit olarak paylaştırın. Hamurları rulo yapıp 2 parmak genişliğinde parçalar oluşturacak şekilde kesin.
Üzerlerine yumurta akı sürüp ayırdığınız fındığı serpiştirin.
Lokumları yağlanmamış tepsiye yerleştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-40 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları