Bir baba bir de zula

Güncelleme Tarihi:

Bir baba bir de zula
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2017 12:46

Baba Zula tarih yazıyor. 20 yıllık kariyerlerinin hem çok sağlam hem de çok renkli özeti ‘XX’ adlı albüm (hem CD hem de LP olarak) yurtdışında yayımlandı. Henüz Türkiye’de satışa sunulmayan bu albüm gayet iyi satmaktaymış. Eleştirmenlerin büyük bir kısmı tarafından da övgülere boğuldu.

Haberin Devamı

İki disklik CD ve üç plaklık LP’de, memleketimizin en sıradışı gruplarından biri olan Baba Zula’nın 20 yıllık kariyerinden seçilmiş şarkılar, orijinal halleriyle değil, yeni kayıt ve mix’lerle yer alıyor. Bu da gruba, hem şarkıların üzerinde canı çektiği gibi oynama hem de her biri ayrı ayrı çok kıymetli konukları ağırlama imkânını sunmuş.

Grubun (gerçekten de) babası Murat Ertel, albümün çıkışı sebebiyle verdiği röportajlarda, en çok da bunun üzerinde durdu. (Mealen) “Herkesin yaptığından daha farklı bir ‘best of’ yapmak istedik. Albümdeki hiçbir şarkı bilinen halinde değil. Bunun yerine ya yeni kayıt yapmayı seçtik ya da remix, hatta canlı kayıtlar. Bu şarkıların hiçbiri bu halleriyle yayımlanmadı daha önce.”

Baba Zula bu; neyi herkesin yaptığı gibi yaptı bugüne kadar da, ‘best of’unu herkes gibi yapsın. Ertel’in röportajlarında söylediği bir başka şey de şarkıların kayıt biçimleriyle ilgiliydi. Analog kayıt da vardı, dijital de. Mix işte; hem o, hem bu; hem öyle, hem böyle. Hep bunu yaptı Baba Zula; hem de her zaman, olabilecek en iyi şekilde.

Haberin Devamı

BAMBAŞKA BİR DESTAN

‘XX’in ilk diski çok sayıda konuğun da dahil olduğu şarkılardan oluşuyor. İkinci disk de çok konuklu ama burada şarkıların ‘dub version’ları yer alıyor.     Mehmet Güreli (‘Özgür Ruh’), Özkan Uğur (‘Gerekli Şeyler’), Brenna Mac Crimmon (‘Cecom’ ve ‘Âşıkların Sözü Kalır’), La Yegros (‘Carino’), Oki Dub Ainu Band&Rekpo (‘Yororo Kanto’) ve Delayaman (‘Bir Sana Bir de Bana’) ilk diskin konukları.

İkincisindeyse Arastaman, Dr. Das, Onofon, Dirtmusic, Uchi Uchida ve dub’ın bilirkişilerinden Mad Professor’ü ağırlıyor Baba Zula.

Bu isimlere bakılarak rahat rahat şu söylenebilir: Memleketin gelmiş geçmiş en radikal gruplarından Baba Zula, dışarda da olabilecek en farklı, en alternatif müzisyenlerin gönlünde yer bulmuş ve farklı bir albüm yapmaya giriştiğinde, parayla dahi kolay kolay elde edilemeyecek bir destek bulmuş.

Grup şu aralar dünya turnesinde. Geçen ayın sonlarında Frankfurt’ta başlayan konser dizisi Innsbruck, Viyana, Hamburg, Berlin, Zürih’te sürdü. Dün İstanbul’da, KadıköySahne’deydiler. Maratonları devam ediyor. Avustralya’ya kadar uzanacaklar. Öncesinde Yunanistan, sonrasında Bulgaristan, Belçika ve İngiltere de var.

Haberin Devamı

Albümün isminin, çıplak iki göğsü sansürleme işareti şeklinde kullanıldığı bu albüm bizde çıkar mı, çıksa bu kapakla mı çıkar, bilinmez. Ama globallik bazen işe de yarayabiliyor. Amazon dahil birçok siteden alınabilir ya da dinlenebilir. Baba Zula’nın ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’ bekletilmeye gelmez, fazla gecikmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!