Bir arsa için 2.5 yıl uğraştı

Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hareketlilikle birlikte İzmir’de arsa konusu da büyük sorun olmaya başladı. Sektör temsilcileri, proje üretecek arsa bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Haberin Devamı

Bir arsa için 2.5 yıl uğraştı

YAKLAŞIK 25 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Saykap Group, İzmir merkezinde arsa bulmakta zorlanan firmalardan. Firma, Bornova’da hayata geçirmek istediği proje için gerekli olan 552 metrekarelik arsa için 2.5 yıl uğraş verdi.
Saykap Group’un çalışmalarını anlatan firma yetkilisi Birol Saygın, kendisinin 19, şirketin ise 25 yıldır sektörün içinde olduğunu belirterek, “Uzun yıllar proje, inşaat- taahhüt ve kooperatif alanında çalışmalarımız oldu. 2000’den bu yana da yap-sat ile uğraşıyoruz. Ağırlıklı olarak küçük ölçekli projeler yapıyoruz. 2000’den bu yana 250’nin üzerinde konut ürettik. Çok yüksek adetli konut projelerinden uzak duruyoruz. Yumurtaları ayrı sepetlere tutuyoruz. Daha çok butik projelere imza atıyoruz” diye konuştu.
Ağırlıklı olarak Narlıdere bölgesinde çalıştıklarını anlatan Saygın, Güzide Hanım Sitesi, Kaplan Apartmanı, Doruk Residence ve Karaman Sitesi’nin yaptıkları projelerden bazıları olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bir arsa için 2.5 yıl uğraştı

Son halka gelecek yıl
Güzelbahçe’de 3G olarak nitelendirdikleri projenin ilk etabı olan Green Park Evleri’nin inşaatının tamamlandığını, yaşamın başladığını dile getiren Saygın, “3G projesinde 62 villa yer alıyor. Bunun 16 tanesini oluşturan Güzide Hanım Konakları’nda yaşam başladı ve satışlarımız devam ediyor. 22 villalık ikinci etap Green Park Evleri’nin inşaatı ise devam ediyor. 2013’ün bahar döneminde burada da yaşamın başlamasını hedefliyoruz” dedi. İnşaat tamamlandıktan sonra projenin satışına başladıklarını aktaran Saygın, 3G’nin son etabı olan 22 villalık Golden Park Evleri’ne ise önümüzdeki yıl başlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
 
İlgi yüksek iştah düşük
Şehrin gürültüsünden uzak, sakinliği ve huzuru vaat eden 3G’nin ilk etabı olan Güzide Hanım Konakları’nda satışların devam ettiğini ifade eden Saygın, şöyle konuştu;
“Tüketicinin ilgisi yüksek, ama genel ekonomideki yavaşlama nedeniyle alışveriş iştahı az. Biraz daha ince eleyip sık dokuyarak ev alma yoluna gidiyor. ‘Önce güveni inşa eder’ sloganıyla yola çıktık. Güzide Hanım Konakları’yla da yaşamla mülk sahibi arasında ‘Güzide Bir Anlaşma’ yapılmasını sağlıyoruz. Yaşam standartlarını yükseltecek ve doğayla barışık bir hayat sunan Güzide Hanım Konakları, konforu, kalitesi, yaşam alanları ve estetik görüntüsüyle yeni ev sahiplerini bekliyor.”

Haberin Devamı

REKABET TÜKETİCİYE YARIYOR
Piyasadaki hareketlilik hakkında da değerlendirme yapan Saygın, “Sektördeki hareketlilikle birlikte yoğun bir rekabet sözkonusu. Bu rekabetten en karlı çıkan şu anda tüketici. Sektörde artık ciddi bir disiplin var. Eski karlılıklar yok. Minimum karlılıklarla en iyisini sunmak için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.


YER BÜYÜK SORUN
Sektörde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi veren Saygın, “Kent merkezinde arsa bulmakta zorlanıyoruz. Bunun en ilginç örneğini, Bornova’da yapacağımız bir projede yaşadık. Küçük bir proje için 552 metrekare bir arsa vardı. Bu arsa işini çözmek için tam 2.5 sene uğraştık. Sonuçta 14 dairelik bir projeydi, ama 2.5 yıl çok büyük bir zaman. Bu küçük, büyük tüm projelerde ortaya çıkıyor. Arsa bulmakta sıkıntı çekiyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Bir arsa için 2.5 yıl uğraştı

Karabağlar’ın yol haritası tamam

İZMİR’de kentsel dönüşüm uygulamalarında ilk modeli oluşturma yolunda çabalarını sürdüren EGE-KOOP, Karabağlar Belediyesi ile çalışmalarını somutlaştırdı. Teknik ekiplerle bir araya gelen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, kentsel dönüşüm alanına ilişkin analitik çalışmalara başladı, yol haritasını belirledi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yılsonuna kadar ilk kazmayı vurarak, kentsel dönüşümde sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye örnek bir model oluşturacaklarını söyledi.

Önemli bir ihtiyaç
Bu konuda en hazır belediyelerden biri olan Karabağlar ile işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Aslan, “Kentsel dönüşüm en küçük bir doğal afette acılara boğulan Türkiye’de önemli bir ihtiyaç. İzmir için ise olmazsa olmaz. İzmir’in kurtuluşu kentsel dönüşümdedir, kentsel yenilemededir. Yasa çıkmıştı. Yönetmelik bekleniyordu, artık o da yayımlandı. Dolayısıyla söz sırası bizde” dedi.

Haberin Devamı

En hazır belediye
Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de, bu modelin ilk olarak Karabağlar sınırları içerisinde oluşturulmasını önemsediklerini kaydetti. Kürüm, şunları söyledi;
“Bugün Ege-Koop İzmir’in önemli bir markasıdır. Biz de kentsel dönüşüm konusunda en hazır belediyeyiz. Bu iki gücü bir araya getirerek, Karabağlar halkına çağdaş ve modern yaşam imkanları sunacağız. Ben yerinde dönüşüm lafını İzmir’de ilk kullanan kişiyim. Ege-Koop da bu konuda oldukça hassas. Dolayısıyla biz dönüşümü sosyal bir kurum olan, kar amacı olmayan Ege-Koop ile yapmanın en uygun karar olduğuna inanıyoruz. İnşallah bu birliktelik, bu işbirliği İzmir ve Türkiye için çok hayırlı sonuçlar oluşturur.”

Yazarın Tüm Yazıları