Binlerce kişiyi dolandıran çeteye ‘El Nino’ baskını

Güncelleme Tarihi:

Binlerce kişiyi dolandıran çeteye ‘El Nino’ baskını
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 09:11

Cinayete kurban giden bir kişi adına Afyonkarahisar’da çağrı merkezi kurup 0850’li hatlar alarak Türkiye genelinde binlerce banka müşterisini yaklaşık 5 milyon lira dolandıran 15 kişilik çete ‘El Nino’ operasyonuyla çökertildi. 300 bin kişiyi arayıp sigorta ve kredi dosya masraflarının iade edileceğini söyleyerek şifre de dahil kart bilgilerini alarak vurgun yapan çetenin çağrı ofisinde olası polis baskınına karşı basıldığında bilgisayarlardaki bütün verilerin silinmesini sağlayan butonlu önlem aldıkları ancak baskında buna fırsat bulamadıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul’da binlerce banka müşterisi, bilgileri dışında hesaplarının boşaltıldığını söyleyerek İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne başvurdu.

Ekipler başlattıkları araştırmada çağrı merkezi üzerinden Türkiye genelinde dolandırıcılık yapıldığını belirledi. 

Yapılan tespitlere göre; H.K ve D.E, 2012 yılında öldürülerek tarlaya gömülmüş olarak bulunan TIR şoförü Mustafa Aksoy’un adına Afyonkarahisar’da ofis kiraladı. Bu ofiste çağrı merkezi kurulurken, bu isim adına İstanbul’daki bir telekomünikasyon şirketinden 0850’yle başlayan voip hatlar da alındı. 

Çağrı merkezinden banka müşterileri aranarak sigorta ve kredi dosya masraflarının banka hesaplarına iade edileceği söylendi. Bu sayede güven telkin ederek müşterilerin kart ve şifre bilgileri alındı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiler yurtdışı sanal poslardan harcama işlemleri yapıldı. Ayrıca boşaltılan hesaplardan yönlendirilen hesaplara aktarılan paralar ATM’lerden çekildi.

2 ay süren çalışmada, 300 bin kişinin arandığı, binlerce kişinin banka bilgilerinin alınarak yaklaşık 5 milyon liralık vurgun yapıldığı belirlendi. Yapılan tespitlerin ardından İstanbul Siber Şube’de kurulan özel ekip Afyonkarahisar’daki çağrı merkezi ile diğer adreslerle İstanbul’daki evlere önceki gün eş zamanlı ‘El Nino’ adı verilen operasyon düzenlendi. H.K ve D.E’nin de arasında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

Yapılan aramalarda, 18 laptop, 19 cep telefonu, 2 kaşe, 1 flaş bellek ve çok sayıda yazılı döküman ele geçti. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Polisi, Afyonkarahisar’daki çağrı merkezinde olası polis operasyonuna karşı butonlu önlem alındığını belirledi.

Bir operasyonda polis kapıya dayandığında butona basılarak bütün elektrik sisteminin kapatılacağı ve bilgisayarlardaki bütün verilerin geri döndürülemez şekilde imha edileceği tespit edildi. Polis, ele geçen bilgisayarlardaki şifreli dosyaların kırılarak incelemenin devam ettiğini, dolandırılan kişi sayısının yeni bulgularla artabileceğini belirtti. Gözaltına alınarak İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube’sine getirilen 15 kişinin sorgularının sürdüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Çağrı merkezindeki bilgisayarlarda ele geçen ses kayıtları savcılığın yürüttüğü soruşturma dosyasına konuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!