Binde bir görülen hastalık onu buldu

Güncelleme Tarihi:

Binde bir görülen hastalık onu buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 00:00

Binde bir görülen kalp hastalığıyla 1 kilo 800 gram olarak dünyaya gelen prematüre bebek, takılan yapay damarla hayata döndürüldü.

Haberin Devamı

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, dünyada ve Türkiye'de binde birden daha az sıklıkta görülen hemitrunkus adı verilen bir kalp anomalisiyle dünyaya gelen 2,5 aylık Ceylin Açelya ameliyat edildi.

 

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde oturan ve çiftçilik yapan İsa (25) ve Ebru Karakaş (20), çifti ilk çocuklarını düşük nedeniyle kaybetti. İkinci bebeğine hamile kalan Ebru Karakaş ve eşi İsa Karakaş haberi büyük bir sevinçle karşıladı. Hamileliğinin 34. haftasında aniden sancılanan Ebru Karakaş, başka bir hastanede, Ceylin'i 1 kilo 800 gram olarak dünyaya getirdi.

 

Doktorların yaptıkları tetkikler sonrası solunum ve kalp yetmezliği sıkıntısı olduğunu tespit ettikleri Ceylin bebek, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

 

Haberin Devamı

Ender görülen hemitrunkus adı verilen bir kalp anomalisi teşhisi konulan Ceylin bebek, hastanede görevli kalp-damar cerrahları Prof. Dr. Ali Kutsal, Doç. Dr. Hakan Aydın Op. Dr. Onur Işık ve Op. Dr. Murat Koç'tan oluşan ekip tarafından 3 saat süren bir ameliyatla hayata tutundu.

 

15 YILLIK DOKTORUM İLK KEZ KARŞILAŞTIM

 

Operasyona ilişkin soruları yanıtlayan operatör Dr. Koç, bebeğin hastaneye geldiğinde ciddi solunum ve kalp yetmezliği sıkıntısının olduğunu, tetkiklerde bebeğin hemitrunkus adı verilen bir kalp anomalisinin bulunduğunun anlaşıldığını belirterek, “Bu hastalık dünya üzerinde binde birden daha nadir olarak görülen bir hastalık. Bununla ilgili net veriler bile söylenemiyor. Ben 15 yıllık doktorum daha önce hiç rastlamadım” dedi.

 

Normalde kalpten çıkıp akciğerlere kirli kanı ulaştıran damarların, kalbin sağ tarafından çıkıp iki dala ayrılarak sağ ve sol akciğerlere ulaşması gerektiğini dile getiren Koç, “Bu bebekte, kalbin sağ tarafından çıkan tek bir damar, sol akciğere yönlenirken, sağ akciğere giden damarın vücudu besleyen ana damardan köken aldığını ve buradan ayrılarak akciğere gittiğini tespit ettik. Bu durum akciğerinde yetmezliklere ve fonksiyonlarını görmemesine ve çocuğun ciddi kalp yetmezliği olmasına neden oluyordu” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Bu ameliyatın gerçekleştirilmemesi halinde bebeğin kalp yetmezliğine bağlı olarak birkaç ay içerisinde hayatının kaybedeceğini ifade eden Koç, operasyonla bebeğin aort damarından ayrılıp akciğeri besleyen damarını yapay damarla genişlettiklerini söyledi.

 

Ameliyat sonrası her iki akciğerin kan akışlarının normale döndüğünü ve bebeğin kalp yetmezliği bulgularının da gerilediğini anlatan Koç, “Bebeğimizin akciğeri besleyen damarı 2 milimetreydi. Bu çok dar, ameliyatta bu damarı, aort damarından keserek ayırdık ve 4 milimetre genişliğindeki yapay bir damarla genişlettik. Daha sonra bu damarı normalde çıkması gereken kalbin sağ tarafından ayrılan pulmoner arter dediğimiz ana damarla birleştirdik” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

DAHA HİÇ KUCAĞIMA ALAMADIM

 

Anne Karakaş, eşiyle birlikte tüm hayallerinin bir bebek sahibi olmak olduğunu ve Ceylin'e hamile kaldığında “mutluluktan havalara uçtuklarını” ifade ederek, “Doğum sonrası kolay şeyler atlatmadık hala atlatmış değiliz. Ama inşallah atlatacağız. Kucağıma alıcam inşallah. Çünkü daha hiç kucağıma alamadım. Tek temennim bu” dedi.

 

Bebeğini kaybetmekten çok korktuğunu, ümitsizliğe düştüğünü anlatan anne Karakaş, bebeğinin doktor olmasını ve başka bebeklerin hayatını kurtarmasını istediklerini söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!