Bilmece gibi tarifler

İnsan yaptığı işin tarihini merak ediyor doğrusu. Ben de bir süredir yemekçilik yapan biri olarak biraz araştırdım, yemek tarifi yazmaya ne zaman başlamışız diye.

Haberin Devamı

Ortaçağ’ın sonuna kadar doğru dürüst yemek kitabı yayınlanmamış. Yayınlananlar da zenginlerin, aşçılarına yazdırıp kendileri için bastırdıkları kitaplarmış. Kimi ülkeler, (Fransa gibi) yemek kültürü oluşturmayı, ulusal bir yapı oluşturmakla eşdeğer saymış olacaklar ki, yemek kitapları yayınlayıp bunları ülkenin dört yanına dağıtmayı iş edinmişler.
20. yüzyılın başına kadar da yemek kitapları mesleki kitaplar olarak kalmış. Yani, bu kitapları sıradan insanların anlaması pek de kolay değilmiş çünkü kullanılan terimler mesleki terimlermiş.
Yemeğin yapılışını okuyan yemek meraklısı malzeme listesini kendi yapmak zorundaymış.
Yani sevgili okurlarım, o zamanın aşçıları yemek tarifi vermeyi benim kadar sevmiyorlarmış anlaşılan.

Banduma

Tavuğu bir miktar tuz katılmış 8 su bardağı suda haşlayıp süzün.
Çok küçük parçalar olmayacak şekilde didikleyin.
Yufkalardan birini tezgaha
serpip 8 adet üçgen parça elde edecek şekilde kesin.
Üçgenlerin her birini rulo yapıp kendi etrafında çevirerek gül şekli verin ve uçlarınnı suya batırarak yapıştırın.
İki yufkaya daha aynı işlemleri uygulayın.
Geniş bir fırın tepsisini tereyağıyla yağlayın. (Yuvarlak tepsi kullanmanızı öneririm.)
Hazırladığınız gül şeklindeki börekleri tepsiye bitişik şekilde dizin.
Börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Üzerlerine ılık tavuk suyu gezdirip yumuşamalarını bekleyin.
Üzerine çekilmiş ceviz içini serpiştirip didiklediğiniz tavuk etini serpiştirin.
En üste kızdırılmış tereyağı gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
Çırpılmış yoğurt gezdirerek farklı bir lezzet yakalamanızı da önerebilirim.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet orta boy bütün tavuk
- 3 adet hazır yufka
- 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
- 100 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları