Bilkent’in Hilmi Hocası Avrupa’da gururumuz oldu

Güncelleme Tarihi:

Bilkent’in Hilmi Hocası Avrupa’da gururumuz oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir’in nanoteknoloji üzerindeki çalışması, 500 Avrupalı araştırmacının katıldığı elemeler sonucunda, "Avrupalı Genç Bilim İnsanı" ödülünü getirdi. Araştırmaya ayrıca Avrupa Bilim Fonu’ndan 1 milyon 200 bin Avro mali destek sağlandı.

BİLKENT Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir’in nanoteknoloji üzerindeki çalışması Avrupa’da gururumuz oldu. Avrupa Bilim Fonu çalışmalraa 1 milyon 200 bin Euro mali destek sağlandı.

Çalışma, nanofotonik aygıtlar içindeki nanoyapıların aydınlanma, görüntüleme,algılama ve iletişim gibi işlevlerde kullanılmasını öngörüyor. Proje tamamlandığında, beyaz ışık kaynakları, internet gibi hız gerektiren optielektronik anahtarlar gibi aygıtların olduğundan daha verimli çalışması sağlanacak.

Avrupa Bilim Vakfı programlarından biri olan "Avrupalı Genç Bilim İnsanı" ödülüne başvuran 500 bilim insanı arasından başarılı bulunan 20 araştırmacıdan biri olan 30 yaşındaki Demir, projelerinin Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde geliştirilen yeni hibrid, nanofotonik aygıtlar üzerine olduğunu söyledi. Nanoteknolojide kullanılan nano yapıların farklı fonksiyonlarını ön plana çıkaracak şekilde bir araştırma yürüttüklerini kaydeden Demir, çalışmalarını şöyle anlattı:

DAHA VERİMLİ AYGITLAR

"Nanofotonik aygıtların içinde farklı tür nanoyapılar yer alıyor. Bu nanoyapıları, biz farklı fonksiyonlarını ön plana çıkaracak şekilde kullanıyoruz. Bu fonksiyonlar arasında aydınlanma, görüntüleme, algılama ve iletişim gibi farklı işlevler var. Bu nanoyapılar bu işlevleri görecek şekilde aygıt içine yerleştiriliyor ve bu işlevleri de çok geniş bir optik spektrum aralığında yapıyoruz. Bu mor ötesinden, görünür bölgeden kızılötesine kadar. Dolayısıyla bu yeni çalışmamız, yeni nano fotonik aygıtların içerisine nano yapıları koymak, bu nano yapıların farklı işlevlerini ön plana çıkarmak. Bu nano aygıtların özelliği de kendilerinin de moleküler boyutta olması. Bunun bu şekilde yapılabilmesi için kendisine yarı iletken, iletken ve iletken olmayan, yani izolasyon sağlayan nano parçacıklar ve molekülleri entegre ediyoruz. Parçacıkları ve molekülleri entegre ettiğimiz yapı ise mikro boyutlarda çipler. Bunları bu şekilde farklı kombinasyonlarını kullanarak yeni işlevlerini yerine getirebiliyoruz. Çalışmamızın bu yapıları birleştirdiğimiz, yani melezleştirdiğimiz bölümü büyük önem taşıyor. Çalışma tamamlandığında daha önce yapılan büyük boyuttaki bu tür aygıtlardan, çok daha verimli aygıtlar yapılabilecek."

HIZLA DEVAM EDECEĞİZ

5 yıl sürecek çalışmanın organizasyonunun TÜBİTAK tarafından yapıldığına işaret eden Demir, mali desteğin ise Avrupa Bilim Fonu’ndan sağlanacağını ve bunun da yaklaşık 1 milyon 200 bin Avro dolayında olduğunu söyledi. Demir, ulusal çaptaki elemelerin ardından Avrupa’daki hakem heyetlerinin karşısında 2 aşamalı elemelere katıldıklarını anlattı. Kendilerinin tüm bu elemeleri başarıyla tamamladıklarını söyleyen Demir, aralarında Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden de katılımcıların bulunduğu 20 bilim insanının ödül almaya hak kazandığını ifade etti. Demir, yarışmanın ön koşulunun bilim insanlarının doktoralarını tamamlamalarının ardından 8 yılın geçmemesi şartı bulunduğunu belirterek, çalışmalarına hızla devam edeceklerini kaydetti.

Hilmi Volkan kimdir

4 Temmuz 1976 yılında Kars’ta doğan Demir, 1 Eylül 2004’ten beri Bilkent Üniversitesi’nde görev yapıyor. Ayrıca, Bilkent Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Yardımcı Başkan ve İleri Araştırma Laboratuvarı fakülte üyesi olarak hizmet veriyor. Demir, özgün ve geleneksel opto-elektronik aygıtlar, nanofotonik aygıtlar ve sensörler, nanoparçacık katkılı aygıtlar ve biyo-implant sensörler üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Pek çok AB Projesi’nin yürütücülüğünü yapan Demir’e, 2005 yılında AB tarafından Marie Curie Fellowship Ödülü, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Üstün Başarılı Genç Biliminsanı (GEBİP) Ödülü ve TÜBA çalışmaları nedeni ile Junior Chamber International (JCI Worldwide Federation of Young Leaders and Entrepreneurs) Bilimsel Liderlikte Üstün Başarılı Gençler Birincilik Ödülü verildi. Dr. Demir’e, "Who’s Who in Science and Engineering" biyografilerinde de yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!