Bilirkişi heyeti, Çiğli'de çatıda düşüp şehit olan astsubayı 'kusurlu' buldu

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişi heyeti, Çiğlide çatıda düşüp şehit olan astsubayı kusurlu buldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 10:21

Astsubay Kıdemli Çavuş Gökhan Yıldırım, geçtiğimiz yıl, görev yaptığı askeri üste yüksekten düşme sonucu şehit oldu. Olay sonrası askeri savcılık soruşturma açtı. Üç askeri personelin hazırladığı raporda “Üs komutanlığında görev yapan rütbeli personelden kimsenin sorumluluğu yok” denildi. Rapora tepki gösteren Yıldırım ailesinin avukatı “Evrak üzerinde hazırlanan raporda şehit asker sorumlu tutulmuş” diyerek rapora itiraz etti.

Haberin Devamı

Olay geçtiğimiz 7 Mart günü İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki 2’inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yaşandı. Uçak hangarları için kurulan kamere sistemi için Hava Muharebe Astsubay Yıldırım (25), çatıya çıktı. Yıldırım, aşağıda bekleyen bir başka askere kabloyu uzatmak istediği anda, çatıda oluşan kırık sonucu 4 metre yüksekten yere düştü. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Yıldırım’ın cenazesi memleketi Manisa Soma’ya gönderildi. Yıldırım, Soma’da, 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasında ölen Mustafa Korkmaz’ın mezarının yanına defnedildi.

Bilirkişi heyeti, Çiğlide çatıda düşüp şehit olan astsubayı kusurlu buldu

KARDEŞİ DE MADENCİ
Ailesi çiftçilik yapan Yıldırım’ın kardeşi Ramazan ise Soma’da maden ocaklarında çalışıyor.  Yıldırım ailesi, çocuklarının yaşamını yitirmesi sonrası hukuki süreç başlattı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma dosyası açtı. Soruşturma kapsamında tanık ifadeleri alındı. Savcılık, konu ile ilgili bir bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Üç askeri personel hazırladıkları raporu savcılığa sundu.

Haberin Devamı


KOMUTANLAR SORUMLU DEĞİL
Raporun sonuç kısmında “2’inci Ana Jet Üs Komutanlığı görev yapan rütbeli personelden kimsenin herhangi bir kast, ihmal, kusur ya da sorumluluğunun olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

RAPOR EVKAK ÜZERİNDE HAZIRLANDI
Rapora itiraz Yıldırım ailesinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş tarafından yapıldı.  Askeri savcılığa yapılan itiraz başvurusunda, bilirkişilerin raporu evrak üzerinde hazırladıkları, olay yerinde inceleme yapmadıkları savunuldu. Av. Akkuş, raporda Yıldırım’ın düştüğü yüksekliğin 2.90 metre olarak gösterildiğinihatırlatarak, “Ancak gerçekte Yıldırım 4 metre yükseklikten düşmüş. Bu bile, raporun evrak üzerinde hazırlandığının göstergesi. Bilirkişi heyetinin konunun uzmanı olmadığını savunan Av. Akkuş, dosyanın sivil bir bilirkişiye verilmesini istedi. Av. Akkuş, sivil bir heyetten rapor alınmasını isteyen askeri Hava Eğitim Komutanı Savcısı Hv. Hak. Albay Tayyar Güneri’nin de başka bir göreve atandığını kaydetti.

Bilirkişi heyeti, Çiğlide çatıda düşüp şehit olan astsubayı kusurlu buldu

'GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI'

Haberin Devamı

Av. Akkuş, 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral K.S.nin olaydan sorumlu olduğunu, hizmet ile ilgili olmayan bir emir verdiğini öne sürdü. Av. Akkuş, S. hakkında da, gerekli tedbirleri almayarak taksirli olarak ölüme sebep olduğu iddiasıyla Genelkurmay Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

‘BİR İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI’
Av. Akkuş soruşturma sürecinde yaşananlara ilişkin “Şehit Astsubay Gökhan Yıldırım bir bilgisayar teknisyeni olmasına rağmen, hangara kamera montajı

Bilirkişi heyeti, Çiğlide çatıda düşüp şehit olan astsubayı kusurlu buldu

için görevlendirilmiş. Görevlendirme, üs komutanı tümgeneral tarafından yapılmış. Gerekli iş güvenliği tedbiri alınmamış. Bunun yanında iş güvenliği eğitimi de yapılmamış. Askeri savcılık İzmir Adalet komisyonundan bağımsız bir kusur raporu almak yerine, olayın failinin astlarından bilimsel değeri olmayan bir yanlı rapor aldı. Bu husus ailede, adalete güvenin ortadan kalkmasına neden olmuş durumda. Bir insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.
dgokce@hurriyet.com.tr

 

 

BAKMADAN GEÇME!