“Bilinçli” alışveriş

Yıllarca yurtdışında yaşamış olan bir arkadaşım yaklaşık altı ay önce memlekete döndü.

Çoktandır ayarlayamadığımız buluşmayı nihayet ayarladık ve uzun bir sohbetin ardından, bulunduğumuz alışveriş merkezinin vitrinlerine bakmaya başladık. Arkadaşım vitrinde bir ayakkabı beğendi ve mağazaya bu vesileyle girdik. Beğendiği ayakkabıyı ayağına giydi. Çok hoş olmuştu. Sonra ayakkabıyı eline aldı ve uzun uzun incelemeye koyuldu.
Dikişlerini iki tarafından çekiştiriyor, altına, üstüne bakıyordu. Bu iş beklediğimden biraz uzun sürünce biraz utandım. Arkadaşıma ”Ne yapıyorsun” anlamına gelecek bir el işareti yaptım. Gayet sakin bir şekilde “Ayakkabı alıyorum şekerim” deyiverdi. “Para verip ayakkabı alacağım ve gönlümce inceleyemeyecek miyim?” diye de ekledi arkasından. Haklıydı, ayakkabı alıyordu ve yeterince incelemek de onun en doğal hakkıydı. Mağazadan çıktığımızda “Yurtdışında öğrendim ben alışveriş yapmayı” dedi.
Bizim pek öyle adetimiz değildir, aldığımız malı sorgulamak. Giyecek alışverişi yaparken de sorgulamaz, bakmayız, yiyecek alışverişi yaparken de... Marketlerde aldığı ürünün son kullanma tarihine ya da içeriğine bakan, paketteki bilgileri okuyan pek kimseye de rastlamayız. ıçeriğin ne olduğu hakkında bilgimiz olmadığından zararlı, sağlıksız şeyler yediğimiz çok olmuştur. Aldığımız tarihi geçmiş ürünleri çöpe atmakla yetinir, haklarımızı kullanmayız. Çünkü haklarımızdan da haberdar değilizdir.
Elbette ki daha özenli davrananlarımız da var. Üstelik sayıları gittikçe artıyor bilinçli tüketicilerin. Araştıran, sorgulayan, bildiği için itiraz edebilen tüketicilerin daha kaliteli hizmet ve ürün aldığını nihayet fark ediyoruz.
Bilinçli tüketicilerin artması dileğiyle.

Ekşili malhıta (Ekşili mahluta)

Malzemeler
* 2 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 adet orta boy patlıcan
* 1 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 adet limonun suyu
Sosu için;
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 5-6 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı
Bir tencerede kırmızı mercimek üzerine az çıkacak kadar su konularak bir taşım kaynatılır, köpüğü alınır. Kırmızıbiber katılarak pişirmeye devam edilir.
Tavla zarı şeklinde doğranmış patlıcanlar kızgın yağda kızartılarak el süzgeciyle alınır. Kızaran patlıcanlar limon suyu ve tuzla birlikte pişmekte olan mercimeğin içine eklenir. Eğer gerekirse 2-3 su bardağı su ilave edilir ve bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.
Tam sebzeli tencere yemeği kıvamında yahni gibi olmasına dikkat edilir. Dövülmüş sarmısak sızma zeytinyağında 2 dakika kavrulduktan sonra nane ilave edilerek sos hazırlanır. Hazırlanan sosla karıştırılan yemek servis edilir.
Yazarın Tüm Yazıları