Bilimsel 2003 falı

Ve beklenen gün nihayet geldi... Bir sonraki yıla dair artık gelenekselleşen tahminlerimi yazmanın vakti çattı. Her yeni yıla girerken yazdığım bilimsel fallardaki isabet yüzdemin farkına varan okurlar artıkça, bilimsel falımın müşterisi de her yıl katlanarak artıyor.

Her yıl yaptığım tahminlere fal demek yanlış biliyorum ama fal deyince daha fazla ilgi çekiyor, ne yaparsınız? Bu tahminleri yıl boyunca edindiğim izlenimleri, dünyanın dört bir yanından aldığım verileri deneyim, eğitim ve birikimlerimle değerlendirerek yapıyorum. İngilizce'de buna 'wisdom' deniyor. Kelimenin anlamını tam olarak karşılayan Türkçe bir kelime yok ne yazık ki. Deneyim ve bilgiye dayalı sezgi gücü olarak tarif edilebilir.

Bir yıl önceki tahminlerimi bir yıl sonra yayınlayarak saydam yazarlık yapıyorum. Yani okurlar, deneyim ve bilgiye dayalı sezgi gücüyle yaptığım tahminlerdeki isabet oranını, bir önceki yılki tahminlerime bakarak saptayabiliyorlar. Ve evet, isabet oranımın yüksekliği ile övünüyoum. Öyle pekçok yazarın yaptığı gibi, ''kendimle övünmek için olmasın ama...'', ''tahminlerinin doğruluğuyla övünen yazarlardan değilim ama...'', ''ben oramı, buramı sevmem, zekamdan da memnun değilim, tahminlerimin böylesine çıkacağını da tahmin etmemiştim dolayısıyla...'' gibi alçakgönüllülük ayağına yatan cümlelerle başlayıp, sonra kendinin ne büyük bir yazar olduğunu kanıtlamaya çalışanlar gibi iki yüzlülük yapacak değilim. Söylediklerimin çok büyük bir bölümü sonradan doğru çıkıyor, işte o kadar. Bunu bilin ve beni öyle okuyun. İşinize geliyorsa... Kaldı ki, geleceği önceden bilmek işinize gelecektir tabii ki...

Gelelim bu yıl ki tahminlerime.

Önce geçen yılki tahminlerimde tek kırık not aldığım tahminimi bu yıl için de yapacağım. ''2002 yılı bir taraftar kavgası faciasına sahne olacak. Çıkacak olayın büyüklüğü değişebilir tabii ki, ancak uzunca bir süre gündeme oturacak kadar büyük olacak'', demişim geçen yıl. Ne mutlu ki gerçek çıkmadı. Ama aynı tahmini 2003 yılına taşımak için alim olmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez. Türkiye'deki koşullar değişmedikçe (eğitim, işsizlik, fanatizm vs) böylesi bir facia sürekli geliyorum diyor. İstanbul depremi gibi tam olarak hangi yıl vuracağı belli değil, hepsi o...

Kitlelere yönelik İnternet Erişim Sağlayıcılığı yapan şirket sayısı, şu anda dört gibi çok küçük bir rakama düşmüş olmasına rağmen düşme eğilimini sürdürecek. 2003 yılı sonuna geldiğimizde kişisel hizmet veren, Türk Telekom'un dışında en fazla bir İnternet Erişim Sağlayıcısı kalmış olacak.

İnternet alanında erişim hizmeti veren diğer şirketler ya kurumsal hizmete ya da içerik sağlayıcılığa yönelmiş olacaklar. Bu iki alana açılamayanlar ise ya kapanacak ya da büyük balıklar tarafından yutulacak.

Türk İnternet sektörü 1999-2000 yıllarında yaşadığı altın çağ kadar olmasa bile 2003'ün son çeyreğinde çok büyük bir canlanmanın içine girecek. İçerik sağlayıcılık, elektronik ticaret ve mobil İnternet bu büyümenin başı çeken motorları olacak.

e.devlet projelerinde belirgin bir canlanma olacak. İhaleler peşi sıra gelecek, ancak vatandaşın dişe dokunur e.devlet hizmetleriyle tanışması yine başka bir bahara kalacak.

Buna karşılık İnternet ve elektronik ticaret konularında pekçok yasal düzenleme yapılacak.

Cumhurbaşkanı Sezer'i istifaya zorlama planı, bu ilk seferde başarılı olamasa bile, sürekli denenecek. Sezer yapılacak anayasa değişikliklerini referanduma götürmesi için kışkırtılacak. Kaybedeceği bir referandum mutlaka olacak. Bu referandumun ardından Sezer istifaya davet edilecek. Yerine AKP görüşlerine yakın biri getirilecek. Ve iktidar, yüzde yirmibeşlik boyunu aşan işlere kalkışmaya başlayacak.

Medyatava ve NetHaber'in başına gelen adres tescili çalma işi, kimse bir öncekinden ders almadığı için başkalarının da canını yakacak. 1999 yılında yazdıklarımı okuyup, önlemlerini alanlar bu tuzağa düşmediler. Ancak .com'lu adresini üçkağıtçılara kaptıran Medyatava.net ve adresini Superonline'ın gücü sayesinde geri alan NetHaber.com'un başına gelenler de, başkalarına ders olmayacak ve adres mağdurları artacak.

Cep telefonlarının marifetleri büyük br hızla artacak, birçok işlevi tek bir cihaz üzerinde toplayan modeller çoğalacak. Global Pozisyon Saptama sistemi cep telefonlarında yeni uygulama alanları bulacak. Kişiye özel mobil reklamcılık gelişmeye başlayacak.

Akıllı kartlar yaygınlaşacak, mobil cüzdanların ilk örnekleri kullanıma sunulacak, bankalar müşterilerine yepyeni ödeme sistemleri sunacaklar.


Neyse halimiz çıkmıştı falımız


MOBİL DALGA

İsabet puanı: 12

Ne demiştim Mobilleşme dalgasının bilişim sektöründeki etkileri doruğa çıkacak. Cep bilgisayarı ve cep telefonunu tek bir cihaz üzerinde birleştiren ürünler yılın gözdesi olacak. GPRS yaygınlaşacak, Mavidiş'in (Bluetooth) havası iyice sönecek. İnternet reklam pazarı yine güdük kalacak, cep telefonlarına gelecek reklam içerikli, istenmeyen mesajlar insanları hafiften sıkmaya başlayacak.

Portatifleşme

İsabet: 12

Ne demiştim Portatif MP3çalarlar şekilden şekle, renkten renge girecek. Saat, cep telefonu, kemer tokası biçiminde MP3çalarlarımız olacak. Cep telefonlarının ekranları büyüyecek, renklenmeye başlayacak.

Yeni ekonomi

İsabet: 11

Ne demiştim Lindows isimli hem Linux hem de Windows'da çalışan yeni uygulama platformu görücüye çıkacak. Türk şirketleri yeni ekonomiye geçişte yine sınıfta kalacak, pekçok şirket amatör siteleriyle idare etmeye devam edecek. Yeni bir virüs Türkiye'deki bilgisayarları fena vuracak.

GS'nİn çöküşü

İsabet: 12

Ne demiştim Önümüzdeki yıl Galatasaray'ın çöküş yılı olacak. Gelmiş geçmiş en kötü Galatasaray yönetiminin yanlış icraatları, takımın hem Türkiye'de hem de Avrupa'da sapır sapır dökülmesine yol açacak.


Batıyla ilişkiler

İsabet: 10

Ne demiştim Finans sektörü orijinli nitelikli işsizler yeni ekonomiye yönelecekler. Finans konularını ve iş dünyasını yakından tanıyan iş gücünün, teknik altyapısı güçlü iş gücüyle yapacağı güçbirliği sonucunda geleceğin güçlü şirketlerinin temelleri atılacak. Bu öngörüme özellikle dikkatinizi çekerim. Göreceksiniz 2003'ten itibaren iş dünyasındaki taşları yerinden oynatmaya başlayacak yeni dev şirketler, temelleri 2002'de atılan bu tip şirketler arasından çıkacak.

Bilişim hukuku

İsabet: 10

Ne demiştim Bilişim hukuku TBMM gündemine gelecek. Kötü hazırlanan bir yasa tasarısı tartışmalara yol açacak. Türkiye'de büro açan yabancı kökenli bilişim şirketleri küçülmeye devam edecek. Bu şirketlerin başına, tüm dünyadaki küçülmeden nasibini alarak mevkilerinden olan yabancı yöneticiler atanmaya başlayacak. İnternet erişim sağlayıcı şirketlerde yeni birleşmeler yaşanacak.
Yazarın Tüm Yazıları