Bilim Akademisi’nden taslak müfredat yorumu: ‘Evrimsiz biyoloji Newton’suz fiziğe benzer

Güncelleme Tarihi:

Bilim Akademisi’nden taslak müfredat yorumu: ‘Evrimsiz biyoloji Newton’suz fiziğe benzer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 10:23

Bilim Akademisi’nin, taslak müfredatla ilgili hazırladığı ‘Yarın için Bugünden’ başlıklı çalışmada evrim teorisinin lise biyoloji programından çıkarılması eleştirilerek, “Bu konuyu müfredattan çıkarmak fizik eğitimini Newton yasalarını anlatmadan aktarmaya ya da bir binayı kolonları olmadan inşa etmeye benzer” yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul, ortaokul ve liseler için hazırladığı taslak öğretim programıyla ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye’nin önemli bilim insanlarının yer aldığı Bilim Akademisi de ‘Yarın için Bugünden’ başlıklı bir çalışma hazırladı. Bilim Akademisi tarafından taslak öğretim programı üzerine ayrıntılı bir rapor çalışmasının devam ettiği de belirtilen duyuruda, evrim teorisinin liselerde okutulan biyoloji programından çıkarılması eleştirilerek, “Bu konuyu müfredattan çıkarmak fizik eğitimini Newton yasalarını anlatmadan aktarmaya ya da bir binayı kolonları olmadan inşa etmeye benzer” yorumu yapıldı. Ayrıca taslak müfredatta Atatürk’e verilen yerin de tartışma konusu olduğu hatırlatılarak, “Tarihin abartısız ve kanıtlarla anlatımı Atatürk’ün olağanüstü önderliğini ve diğer kurucu kişilerin önemli katkılarını ortaya koyar” denildi.  Çalışmada öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK DİRENCİ EVRİMİN KANITI

Evrim bilimsel anlamda çok sayıda kanıtla doğrulanmış bir kuram. Ülkemizde antibiyotiklerin reçeteyle satılmasına yol açan antibiyotik direnci evrimin doğrudan ve basit bir kanıtıdır. Bu konuda araştırma yapmak, ilaç geliştirmek evrimi anlamadan ve kullanmadan mümkün değil. Bu alanda bilim insanı ve tıpta çığır açabilecek insan gücünü yetiştirmenin ilk adımı, lise eğitiminde evrimi anlamış bireylerin varlığından geçiyor. Müfredat açısından evrim biyolojideki herhangi bir konu değil. Biyolojide anlatılan her bir konuyu bilimsel olarak kanıtlamak için evrimi bir şekilde kullanmak gerekiyor. Bunu müfredattan çıkarmak fizik eğitimini Newton yasalarını anlatmadan aktarmaya ya da bir binayı kolonları olmadan inşa etmeye benzer. Müfredattan çıkarmak bir yana, bir önceki müfredatta olduğu gibi 12’nci sınıfta okunamayacağı muhtemel son konu olarak değil, ilk başlarda ele alınması şart.

AKIL VE BİLİM ATATÜRK’ÜN MANEVİ MİRASIDIR

Müfredatta Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e verilen yer de tartışma konusu oldu. Bütün müfredatta olduğu gibi Cumhuriyet tarihi ve Kurtuluş Savaşı’nın anlatımında da kanıtlara ve tarihi gerçeklere bağlı kalmak gerekiyor. Bu tarihin abartısız ve kanıtlar çerçevesinde anlatımı elbette Atatürk’ün olağanüstü önderliğini ve diğer kurucu kişilerin önemli katkılarını ortaya koyar. Eğitimin temel taşı olması gereken akıl ve bilim aynı zamanda Atatürk’ün de manevi mirasıdır.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!