Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun!

Denetim Masası Windows'ta değiştirebileceğiniz ayarların çoğunun bulunduğu yerin adı

Haberin Devamı

Eski Windows sürümlerinde gizemli ve dokunulmaması gereken bir bölge olarak nam salan Denetim Masası, standart bir kullanıcıya da artık bilgisayarını daha rahat kullanması için pek çok ayar imkânı sunuyor. Ses ve görüntü ayarlarından donanımınızı nasıl kullanmak istediğinize kadar yapmak istediğiniz tüm düzenlemeleri Denetim Masası'nın ilgili kısımlarında gerçekleştirebilirsiniz. Denetim Masası 1985'teki Windows 1'den beri hizmetimizde. Bu yazımda Denetim Masası hakkında etraflıca bilgi sahibi olmanızı sağlayacak 10 cevaba yer veriyorum.


1- DEĞİŞİKLİK YAPARKEN DİKKATLİ OLMALI MIYIM?


Duruma göre değişir. Yaptığınız her ayarı not alacak kadar endişeli misiniz veya Aygıt Yöneticisi gibi Denetim Masası'nın riskli kısımlarında mı gezineceksiniz? Yoksa sadece hesap resminizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Denetim Masası'nda yaptığınız ayar ve değişikliklerin çoğunu daha sonra eski hâline getirebilirsiniz ama yine de dikkatli davranmanızı öneririm. Nerede ne tür değişiklikler yaptığınızı hatırlamak daha sonra aynı aracı bulmanızı ve eski ayarlarına döndürmenizi hızlandıracaktır.

Haberin Devamı

2- GEZİNMEK KOLAY MI?


Denetim Masası'nda yolunuzu bulmanın her zaman çok kolay olduğunu söyleyemem. Başlangıçta biraz korkutucu gelebilir. Birçok ayar ve araç karmaşık görünüşlü ekranların ardına saklanmış olabilir. Ancak Windows 7 ve 8, Denetim Masası’nı grafik, ses, güvenlik gibi görevlere ayrılmış bölümler şeklinde sunarak basitleştiriyor. Pencerenin sağ üstündeki simge görünümü, aradığınız araçlara daha hızlı ulaşmanızı sağlayabilir.

3- NELERİ DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Haberin Devamı

Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun


Denetim Masası'nı ilk açtığınızda çeşitli bölümlere ayrılmış olduğunu göreceksiniz. “Sistem ve Güvenlik” altında bilgisayarınızı koruma ayarlarını ve yüzlerce başka ayarı görebilirsiniz. “Ağ ve Internet” ise adından anlaşılan ayarları içerir. Başlıklara tıkladığınızda seçenekler ekranda listelenir. Bu seçeneklere tıkladığınızda ayar ekranları açılır.

4- DAHA DA HIZLI BİR YOL VAR MI?


Evet, var. Sıklıkla kullandığınız bir uygulamacık (örneğin program kurmak veya kurulu olanları kaldırmak için “Programlar ve Özellikler”) varsa doğrudan bu aracı açacak bir kısayol yaratabilirsiniz. Denetim Masası'nı simge görünümüne getirin, istediğiniz araca sağ tıklayın ve “Kısayol oluştur”u seçin. Kısayol hemen masaüstünüzde belirecek. Artık bu kısayolu istediğiniz yere taşıyabilir, hatta görev çubuğuna yerleştirerek hızlıca erişebilirsiniz.

Haberin Devamı

5- ARADIĞIMI NASIL BULABİLİRİM?

Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun


Windows 7 Denetim Masası'nda dolaşmak biraz zahmetli olabilir ama arama özellikleri aslında son derece yetenekli. Bu yüzden aradığınız aracı göremediğinizde arama yapmak en akıllıca çözüm. Denetim Masası'nı açın ve neyi değiştirmek istediğinizi sağ üst köşedeki arama kutusuna yazın. Örneğin “çözünürlük” yazdığınızda ekran çözünürlüğü ayarlarının veya “ses” yazdığınızda ses yapılandırması penceresinin açıldığını göreceksiniz. Zaman zaman fazladan seçenekler de görüntülenebilir, örneğin Aygıt Yöneticisi gibi. Yine de aradığınızı bulacağınızdan şüpheniz olmasın. Bulamadıysanız arama yaptığınız sözcükleri değiştirmeyi deneyin.

Haberin Devamı

6- DENETİM MASASI’NA GİRMEK ŞART MI?


Değil. Denetim Masası uygulamacıklarına Başlat menüsünden erişmek de çok kolay. Öncelikle Windows görev çubuğuna sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin veya Denetim Masası içindeyseniz Görev Çubuğu özelliklerine girin (simge görünümündeyseniz Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri başlığında, kategori görünümündeyseniz Görünüm ve Kişiselleştirme altında). Başlat Menüsü sekmesine geçin ve Özelleştir deyin. Denetim Masası bölümüne gidip “Menü olarak görüntüle”yi seçin.

7- DENETİM MASASI'NI GÖREMİYORUM??

Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun


Biraz ilginç bir sorun ama başka bir kullanıcı Denetim Masası'nı gizlemiş olabilir. Windows'u sadeleştirmek için yapılabilecek ayarlardan biri, Denetim Masası'nı gizlemek ki günlük çalışmasında Denetim Masası'na hiç uğramayan birçok kullanıcı için oldukça verimli bir çözüm bu. Görev çubuğuna sağ tıklayıp Özellikler > Başlat Menüsü > Özelleştir > Denetim Masası kısmındaki “Bu öğeyi gösterme” seçeneğini değiştirmeniz yeterli.

Haberin Devamı

8- DENETİM MASASI PROGRAM DOLU MU?


Pek sayılmaz. Bilgisayarınıza yazılım kurar gibi Denetim Masası’na bir şey kuramazsınız, ancak donanımlarınıza ait sürücüler Denetim Masası'na kendi uygulamacıklarını ekleyebilir. Örneğin ses kartınız veya grafik kartınız için ayrı bir seçenek görebilirsiniz. Denetim Masası öğeleri de birer programdır ama sadece ayarları değiştirmenize imkân tanıyan ve başka bir işe yaramayan, tek amaçlı programlardır. Tam bir uygulama kadar yetenekli olmadıkları için bunlara genelde “uygulamacık” denir.

9- YANİ SADECE AYAR YAPMAK İÇİN Mİ?

Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun


Aslında Denetim Masası denetim amaçlı olduğu kadar bir gösterge panelidir de. Bazı parçaları değişiklik yapmak için değil, bilgi görüntülemek için kullanılır. Örneğin Performans Bilgileri ve Araçları kısmında bilgisayarınızın performansını sınayabilirsiniz. Başlat'a tıklayıp Deneyim Dizini yazın. Karşınıza çıkacak araç, çeşitli testler gerçekleştirerek bilgisayarınızın bileşenlerinin performans puanlarını sunacaktır. Daha fazla bilgi için Microsoft'un http://goo.gl/xpCxs6 adresindeki kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

10- NASIL ULAŞABİLİR VE NELERİ DEĞİŞTİREBİLİRİM?


Denetim Masası'nın ana penceresine ulaşmak çok kolay: Başlat'a tıklayıp Denetim Masası'nı seçmeniz yeterli. Veya Başlat menüsünde çıkan arama kutusuna “Denetim” yazmaya başladığınızda da ulaşmanız için ikon çıkacaktır. Denetim Masası'nın derinliklerinde bulabileceğiniz birçok araç ve ayara farklı şekillerde de erişebilirsiniz. Örneğin bildirim alanındaki ses simgesine sağ tıklayarak “Kayıttan yürütme aygıtları”nı seçtiğinizde ses seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Hatta bu yöntemler sizi doğrudan ilgili ayarların bulunduğu ekrana kadar götürür.

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


#16 Eylül 2013 Bilgisayarınızı ve verilerinizi ücretsiz koruyun
#11 Eylül 2013 En iyi 10 yeni nesil oyun
#09 Eylül 2013 Microsoft'un Nokia'yı satın alması neleri değiştirecek?
#25 Ağustos 2013 Google Harita'larla keşfe çıkın
#14 Ağustos 2013 Yeni başlayanlar için Twitter



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları