Bilgisayar üretimi çevreye zarar veriyor

Arabalar kadar zararlı olduklarını söylemiyorum. Elimizde bunu kanıtlayacak kadar veri yok ama yine bilgisayar üretiminin kullanımının o kadar değil de, üretiminin çevreye zarar verdiğini söylemek yanlış olmaz.

Haberin Devamı

Daha verimli yeni bir araba almak yerine bir süre daha eski arabanızı kullanmak, daha az karbon ayak izi bırakmanızı sağlıyor.

 

Eski bir arabanın verim kaybının üretim ve karbon kullanımı harcamalarını aşması için on yıl kadar süre geçmesi gerekiyor.

 

Bilgisayar üretimi çevreye zarar veriyor


Dizel motorlu bir PC kullanmıyorsanız bilgisayarınızın ömrü boyunca ortalama bir otomobil kadar karbon ürettiğini söylemek zor.

/images/100/0x0/55eb0102f018fbb8f8a4ba29

Haberin Devamı

Çevreye önem veriyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey bilgisayarınızı mümkün olduğu kadar uzun yıllar kullanmak olacaktır çünkü karbonun çoğu bilgisayarın üretimi sırasında ortaya çıkmakta.


PC ve bileşenlerinin üretim ve sevkiyatı sırasında ortaya çıkan olası karbon miktarıyla ilgili bilgi sunan çok az kaynak bulunuyor.

 

Bir analize göre bir MacBook dizüstü için 230 kg karbon üretiliyor. Bir BM analizi, masaüstü bilgisayarlar için 240 kg karbon üretildiğini gösteriyor.


 

Masaüstü bilgisayar karbon değerlerinin kasa için harcanan çelik ve sevkiyat nedeniyle daha yüksek olacağını tahmin ediyorum.

 

Bu değer oyun bilgisayarlarında daha da yüksek olacaktır. Yani her yeni bir PC veya masaüstü bilgisayar aldığınızda, bu miktarda karbonun atmosfere salınmasına yol açıyorsunuz.

 

Bilgisayar üretimi çevreye zarar veriyor


HP, http://goo.gl/9xpHz adresinden ulaşabileceğiniz bir karbon ayak izi hesaplama aracı geliştirdi. Bu aracı kullanarak üst düzey bir iş istasyonunun elektrik tüketimi nedeniyle yılda yaklaşık 89 kg, daha mütevazı bir istasyonunsa 55 kg karbon ürettiğini hesapladım.

 

Haberin Devamı

Bütünleşik grafik birimine sahip düşük seviye bir sistem yılda 31 kg karbon üretirken bir dizüstü bilgisayarın karbon üretimi, her gün kullanılsa bile 16 kg düzeyinde kalıyor.

 

 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


#05 Haziran 2013 Gezi sebebiyle internette engelleme-yavaşlatma oldu mu?
#02 Haziran 2013 Sosyal medyanın zaferi!
#29 Mayıs   2013 Dokunmatik ekranlar oyun deneyimini değiştiriyor
#26 Mayıs   2013 İnternet bağlantısı lüks değil ihtiyaç
#22 Mayıs   2013 Yahoo, Tumblr’ı neden satın aldı?
#19 Mayıs   2013 Kullandığınız web sitesi ne kadar güvenli?
#16 Mayıs   2013 Google Glass’la ilk bakış

Haberin Devamı



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>


 

Yazarın Tüm Yazıları