Bilgisayar besteleri yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar besteleri yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘‘Halıcı-Midi Beste Yarışması'' bestecilere bilgisayar dünyasının sınırsız özgürlüğünü yaşama imkanını sağlarken, dinleyicilere de teknolojinin notalar üzerindeki hakimiyetini anlatacak. Yarışmada birinci gelecek besteye 300 milyon lira ödül verilecek.

Çok değil, 30 yıl öncesine kadar bilgisayarlar, büyük şirketlerde özel bir odaya kurulur ve ancak uzman insanlar tarafından çalıştırılırlardı. Ancak, 80'lerle birlikte önce bürolara, oradan da evlere taşındılar.

İnsanlar teknolojiyle hayal güçlerini yarıştırarak, kendilerine yeni kapılar, yeni dünyalar açmaya başladılar. İnsanların ortak bir dili haline gelen bilgisayar, insanların bir başka ortak dili olan müzikle de iletişim kurdu. Müzik ve bilgisayarın mükemmel ortaklığı, yeni bir sektörün doğmasına da neden oldu.

BİRİNCİYE 300 MİLYON

Bugün dünyanın önde gelen müzisyenleri, bestelerini bilgisayarlar aracılığıyla yapıyor... Bu durum tabii ki Türkiye için de geçerli. Hatta bu alanda düzenlenen ve kalıcı olmayı hedefleyen bir yarışma da var. Halıcı Bilgi İşlem ve Yazılım A.Ş.'nin Bilişim Etkinlikleri kapsamında düzenlediği bilgisayar destekli beste yarışması ‘‘Halıcı-Midi'' bu yıl dördüncü kez düzenleniyor.

Birinciye 300 milyon lira kazandıracak yarışmayı düzenleyen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı, yarışmanın ‘teknolojinin toplum ruhuna notalardan yansıması'' şeklinde algılanması gerektiğini söylüyor.

Dünya müzik devlerinin yüzde 90'ının yararlandığı bilgisayarların, artık Türkiye'de de gelişmesi ve hayatın bir parçası haline gelmesi gerektiğini savunan Halıcı, ‘‘Bilgisayar insanı destekleyen bir araç olmalıdır. İnsanın yerini alacak bir kabus değil. Dolayısıyla bu gelişimden, müzisyenin değerini azaltmadan yararlanmak çok önemli'' diyor

Bilgisayar destekli ‘‘Halıcı-midi'' beste yarışmasında, bilgisayarın arka planda, sanatçıya yardım eden bir destek kuvvet olarak kalması ve sanatçıların bir aleti kendilerinin canlı olarak icra etmeleri isteniyor.

DOĞU- BATI SENTEZİ

‘‘Aynı zamanda, yarışmada bir araya gelen ve değişik kültürleri paylaşan sanatçıların tanışmaları ve ortak çalışmalar yapabilmeleri için de ortam hazırlamış oluyoruz'' diyen Halıcı, bu nedenle ‘‘Halıcı-Midi''nin sadece bir beste yarışması olarak algılanmasının hatalı olacağını söylüyor.

Halıcı'ya göre, her yıl ortalama 100 kişinin katıldığı bu yarışma, ‘‘Türkiye'nin doğudan gelen kültürünün sesleri ile sentetik batının bir sentezi.''

Bu ‘‘sesin'' dünya ile paylaşılmasından yana olduklarını da belirten Halıcı, bundan sonraki ilk hedeflerinin, etkinlik bünyesinde bu yıla kadar dereceye girmiş parçaları bir CD'de toplayarak sonbaharda piyasaya çıkarmak olduğunu vurguluyor.

ÖZGÜR ÜRETİME DESTEK

Yarışmanın jürisinde Atilla Özdemiroğlu, Faruk Eczacıbaşı, Garo Mafyan, İzzet Öz, Sedat Ergin, Şeref Oğuz, Emrehan Halıcı ve geçtiğimiz senelerde derecelere girmiş olan Hakan Özer, Sinan Bökesoy ve Borga Parlar yer alıyor. Halıcı-Midi'97'de ise tek bir ortak hedef var:

‘‘Sanatçıları hiçbir sınır içine hapsetmeden, popüler olmak endişesinden uzak tutmak ve özgür üretimi desteklemek''

Bu tür bir faaliyeti Türkiye'nin gündemine sokmaktan büyük gurur duyduklarını da ifade eden Halıcı'nın tek şikayeti, devletin yarışmaya yeterince destek olmaması.

Özel sektörün yarışmaya ilgisi ise çok büyük. Bu yıl yarışmaya destek veren kuruluşlar arasında Eczacıbaşı, Casper, Digital, IBM, İnterpro, Microsoft, Oracle, Pancom, Roland/Barkat ve Yamaha/Yapalı bulunuyor.

NASIL BAŞVURULUR

En geç 11 Ağustos Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar başvurmak isteyenlerin Halıcı Bilgi İşlem A.Ş./Halıcı Yazılım A.Ş. Meşrutiyet Caddesi 2/6 Kızılay adresine posta ile veya imza karşılığı elden teslim etmiş olması gerekiyor. Postadaki gecikmeler dikkate alınmıyor. Her türlü soru için ise (312) 4258326 no'lu telefon aranabilir. Yarışmada birinciye 300 milyon, ikinciye 200 milyon, üçüncüye de 100 milyon liralık para ödülü verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!