Bilgiç SDÜ'de öğrencilerle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Bilgiç SDÜde öğrencilerle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 16:00

Bilgiç SDÜ'de öğrencilerle buluştu

Haberin Devamı

 

ISPARTA, (DHA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) öğrencilerle buluştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, SDÜ Kültür Merkezi'nde öğrencilerle bir araya geldi. Yerel bir televizyon kanalında yayınlanan ve Isparta Girişimci Sanayici İşadamları Derneği işbirliğinde düzenlenen programda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Bilgiç, 16 Nisan'da halkın onayına sunulacak anayasa değişikliği paketini anlattı. Bir öğrencinin partili cumhurbaşkanlığı sisteminin illerde valiler ve il başkanları arasında yönetim çatışması yaratıp yaratmayacağı yönündeki sorusu üzerine Bilgiç, "Siyaset ve devlet işleri birbirinden farklıdır. Vali devletin temsilcisidir. Siyasi parti il başkanları da siyasetin temsilcileridir. O anlamda baktığında partili bir cumhurbaşkanı olsa dahi burada yönetimsel açıdan herhangi bir çatışma söz konusu olmaz. Bir çatışma olacağına inanmıyorum" dedi.

Yerel yönetimlerin tamamen güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Bilgiç, "Yakın zamanda büyükşehir modeli ya da benzer bir modelle bütün şehrin bir belediye başkanı altında toplanıp, onun dışında İl Özel İdarelerin görev ve yetkilerinin belediyeye devredildiği güçlendirilmiş bir yerel modele geçilmesi öngörülüyor. Vali, belediye başkanı çatışmasını ortadan kaldıran sistem. Siyasi parti il başkanı da siyasi sorumluluğu içerisinde kalacak" diye konuştu.

Türkiye'de vesayet sisteminin bitirilmesi gerektiğine işaret eden Bilgiç, "Parlamento içerisindeki vesayetleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Parlamentonun yasama alanına çekilmesi gerekiyor. Türkiye'de yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığından söz ediyorsak bugünkü sistemde bunu gerçekleştirme imkanımız olmadığını gördük ve yaşadık" dedi.

Türkiye'deki cumhurbaşkanlarının hep siyasetin içinde olduğunu da vurgulayan Bilgiç, şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanı geniş yetkilerle donatılmış durumda. Bir genel başkan en çok oyu alıyor. Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini veriyor. Bakanlar kurulunu oluşturuyor. Cumhurbaşkanının istemediği hiçbir kimseyi bakan yapamıyor. Sonra çalışmaya başlıyorsunuz atamalar gelecek. Cumhurbaşkanının istemediği hiç kimseyi atayamıyorsunuz. Hepsinde cumhurbaşkanının nihai kararı var. Yasamaya geliyorum. Yasayı çıkarıyorsun cumhurbaşkanı isterse veto edebiliyor. Veya yasama açısından Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliyor. Hani burada karar parlamentonundu. Meclisin bir sorumluluğu var. Meclis en azından hesap veriyor. Bugünkü şekliyle cumhurbaşkanının hesap verme sorumluluğu yok. Bugün cumhurbaşkanı isterse meclisi fesheder."

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!