Oy verme işlemleri nasıldır? | Seçim günü düğün, nişan yapılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Oy verme işlemleri nasıldır | Seçim günü düğün, nişan yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 15:05

1 Kasım Pazar günü milletvekili genel seçimlerinde oy kullanımı nasıl olacaktır? Hangi oylar geçersiz sayılacaktır? Oy kullanmak için nelere ihtiyacınız var? 1 Kasım oy verme günü düğün, nişan, sünnet yapmanın cezası var mıdır?

Haberin Devamı

1 Kasım Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimlerine kısa süre kalmasıyla birlikte herkesin vatandaşlık görevlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkı 'oy kullanma' ile yerel yönetimler üzerinde değişiklikler gerçekleştirecektir.

SEÇMEN KAĞIDI NASIL TEMİN EDİLİR?
Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır.

NASIL OY KULLANABİLİRİM?
1 Kasım Pazar günü bulunduğunuz ile göre açıklanan oy kullanma saatleri arasında oyunuzu kullanacağınız okula seçmen bilgi kağıdınız ve kimlik kartınız ile gitmeniz gerekmektedir. Seçmen bilgi kağıdığınız yok fakat isminiz oy kullanma listelerin varsa kimlik kartınız ile oyunuzu kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?
Sandık Kurulu tarafından örnek olarak gösterilen oy pusulaları dışındakiler, üzerinde ad, soyad, imza bulunan pusulalar, üzerinde mühür olmayan, birden fazla partiye veya kişiye EVET mührü basılmış pusulalı oylar geçersiz sayılacaktır.

Oy verme işlemleri nasıldır | Seçim günü düğün, nişan yapılır mı

HANGİ ZARFLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?
Seçmenlere verilen zarflar üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve Sandık Kurulu'nun mührü bulunmalıdır. Farklı işaretler içeren zarflar geçersiz sayılacaktır.

SEÇİM GÜNÜ DÜĞÜN VE NİŞAN YAPMANIN CEZASI VAR MIDIR?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."