Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Facebookun kurucusu Mark Zuckerberg kimdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 11:13

Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucusudur. Son günlerde Facebook hisselerinin %99'unu bağışlayacağı yönündeki haberlerle adından sıkça söz ettirdi. Peki, Mark Zuckerberg kimdir?

Haberin Devamı

Mark Elliot Zuckerberg 14 Mayıs 1984 yılında New York'ta dünyaya geldi. Babası Edward diş hekimi ve psikiyatrist doktor bir anne olan Karen'in tek erkek çocuğudur. Yahudi'dir ve bir Musevi olarak yetiştirilmesine rağmen ateist olduğunu açıklamıştır. Ayrıca onun bu büyük başarısını konu edinen "Birkaç Düşman Edinmeden 500 Milyon Arkadaş Kazanamazsınız" sloganıyla Sosyal Ağ adlı bir sinema filmi çekilmiştir. 19 Mayıs 2012 tarihinde ise, uzun süredir sevgili olduğu Priscilla Chan ile hayatını birleştirmiştir.

HARVARD'I BIRAKTI!

Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Zuckerberg, ABD'nin en saygın üniversitelerinden Harvard'a girdi. Harvard'da bilgisayar bilimini okudu ve üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com isimli bir site kurdu. Sitede Harvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları bulunuyordu. Ancak Zuckerbeg'in bu fotoğraflara ulaşmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti. Üniversite yönetimi tarafından veri tabanını hack'lediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı.

Haberin Devamı

Facebookun kurucusu Mark Zuckerberg kimdir

FACEBOOK NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Harvard'lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook'u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD'nin en büyük arkadaşlık sitelerinden birisi oldu. Zuckerberg'in yeni sitesi bu kadar hızlı yükselince yatırımcıların da ilgisini çekti. Ve bugün sahip olduğu 35 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu. Facebook, 2011 yılında The Brand Finance ® Global 500 listesi tarafından dünyanın en değerli 281. markası seçildi.

TARİHİN EN BÜYÜK 3. HALKA ARZI FACEBOOK!

25 Şubat 2012'de alınan karar ile şirketin %12'lik hissesi halka arz edildi. (Zuckerberg hâlâ Facebook'un %57 hissesine sahip). 18 Mayıs 2012 tarihinde 421 milyon hissesi 38 $'dan satışa çıkarıldı böylece şirket dünyanın teknoloji borsası NASDAQ'a giriş yaptı. Facebook'un hisselerinin satışa sunulması, Visa ve General Motors'un ardından Amerikan tarihindeki en büyük üçüncü halka arz oldu. 

Haberin Devamı

2010 yılında dünyaca ünlü Amerikan dergisi Time tarafından Yılın Adamı seçildi. Zuckerberg'in 2015 yılı Mart ayı itibariyle kişisel servetini 35,1 milyar Amerikan doları olarak açıklandı.