'Bilge Kral' veya 'Bilge Lider' olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Bilge Kral veya Bilge Lider olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç kimdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 13:17

KPSS'ye giren adaylar, sınavdan çıkar çıkmaz soruların yanıtlarını aramaya başladı, bunlardan biri de Aliya İzzetbegoviç sorusu oldu. Peki, 'Bilge Kral' veya 'Bilge Lider' olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Haberin Devamı

Bilge Kral veya Bilge Lider olarak anılan Aliya İzzetbegoviç 2017 Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) konu oldu. Sınavdan çıkan adaylar, Aliya İzzetbegoviç’in hayatını araştırmaya başladı. Peki, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan ve Bilge Kral olarak anılan Aliya İzzetbegoviç, 1925'te bugün Bosna-Hersek'in kuzeybatısında bulunan Bosanski Šamac kasabasında Dünya'ya geldi. Ailesi İslâmî duyarlılığa sahip bir aileydi. Saraybosna'da bir Alman lisesinde eğitim gördü. Bilime önem veren ve disiplinle çalışan bir öğrenci olarak tanındı.

Lise çağında üstün kabiliyetleriyle ve İslamî konulara ilgisiyle öne çıktı. O dönemde bazı arkadaşlarıyla birlikte dinî konuları tartışmak amacıyla Mladi Muslimani (Müslüman Gençler Kulübü) adını verdikleri bir kulüp kurdu. Bu kulübü kurduğunda henüz 16 yaşındaydı, fakat oldukça etkin ve üretken bir düşünce kabiliyetine sahip olduğu gözleniyordu. Bu yüzden kurduğu kulüp bir düşünce kulübü olmaktan çıkarak aktivite kulübüne dönüştü. Dolayısıyla birtakım eğitim ve hayır faaliyetlerine öncülük etmeye başladı. Ayrıca genç kızlar için de ayrı bir birim oluşturdu. İkinci Dünya Savaşı esnasında da ihtiyaç sahiplerine yardım etti. Aliya İzetbegović'in kurduğu Müslüman Gençler Kulübü oldukça önemli faaliyetler gerçekleştirdi. İkinci Dünya Harbi esnasındaki faaliyetleriyle de herkesin dikkatini çeken gözde bir oluşum hâline geldi.

Haberin Devamı

25 yıl avukatlık ve bir inşaat firmasında yöneticilik yaptı. 1970 yılında İslâm Manifestosu adlı bir kitap yazdı. 1990 yılında İslam Manifestosu`nu yeniden bastırdı. Bu kitap İzzetbegoviç`in İslâmi kimliğinden ziyade, siyasi kararlılığının ve mücadelesinin bir simgesi oldu. 1990'da ortak yönetimin başkanı seçilen İzzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaş'ında anahtar rol oynayan isimler arasında yer almış, sağlık sorunları nedeniyle 2000 yılında başkanlıktan ve partisinin başkanlığından çekilmişti.
Daha önce iki kez kalp krizi geçiren Aliya İzzetbegoviç, 10 Eylül 2003'de evinde aniden bayılması ve düşerek 4 kaburga kemiğini kırması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 78 yaşındaki Boşnak lider, daha sonra iç kanama geçirmişti. Eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna hastanesinde 19 Ekim 2003 günü vefat etti.

 

BAKMADAN GEÇME!