Bilecik’te Organik Tarım Denetimi Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Bilecik’te Organik Tarım Denetimi Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 12:30

DENETİM

Bilecik’te yetkilendirilmiş kuruluşlardan sertifika almak sureti ile organik üretim yapan işletmeler denetlendi.
Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, yetkilendirilmiş kuruluşlardan sertifika almak sureti ile organik üretim yapan işletmeler denetlenirken, Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, “Mevzuata aykırı hareket edenler hakkında cezai yaptırımlar yapıyoruz” dedi.
Denetimler sırasında, tüketicilerin de organik ürün alırken ürün ambalajı üzerinde bakanlık standardı oluşturulan organik tarım logosunun bulunup bulunmadığını kontrol etmelerinin yanılgıya düşmemeleri açısından önem arz ettiğini ifade eden Yıldız, şu şekilde devam etti:
“Organik tarım, tüm dünyada yıllardan beri süregelen bilinçsiz, aşırı gübre ve pestisit kullanımı sonucu bozulmaya yüz tutan tarımsal eko sistemi ve insan sağlığını korumak amacı ile geliştirilen, tamamen saf, sağlıklı, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesini sağlayan bir sistem olarak ortaya çıkmıştır. Çiftçinin, organik tarım şartlarını bilmesi, yerine getirmesi ve daha sonra elde ettiği ürünleri organik ürün olarak pazarlayabilmesi için, yaptığı işlemleri belgelendirmesi ve bir sertifika alması gerekir. Bu amaçla, Bakanlığımızca yetki ve izin verilmiş ulusal veya uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ülke genelinde hizmet vermektedir. Organik tarımla ilgili herhangi bir faaliyette bulunmak isteyen işletmelerin öncelikle bu kuruluşlardan birisine başvurup sözleşme imzalaması gerekmektedir. Sözleşme imzalanmasının ardından Organik Tarım Bilgi Sistemine (OTBİS) girilmektedir.”
“ÜRÜN AMBALAJINDA ETİKET VE LOGONUN OLUP OLMADIĞI, KONVANSİYONEL ÜRÜNLERLE KARIŞIP KARIŞMADIĞI GİBİ HUSUSLARI KONTROL EDİLMİŞTİR”
Denetimlerde, ürün ambalajında etiket ve logonun olup olmadığı, konvansiyonel ürünlerle karışıp karışmadığı gibi hususları kontrol edildiğini belirten Yıldız, “İlimizde yetkilendirilmiş kuruluşlardan sertifika almak sureti ile organik üretim yapan işletmeler sertifika kuruluşlarının yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz Organik Tarım Birimince de denetlenmektedir. İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, 2015 yılı içerisinde ilimizde faaliyet gösteren organik tarım işletmesinde ve marketlerde denetimler gerçekleştirilmiş olup, işletmelerde organik tarım sertifikasının bulunup bulunmadığı, ürün ambalajında etiket ve logonun olup olmadığı, konvansiyonel ürünlerle karışıp karışmadığı gibi hususları kontrol edilmiştir. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ile üretimin yasal bir zemine sahip olduğunu ve organik tarım faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin kontrol ve sertifikasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi ile Bakanlığın denetim usul ve esasları ile yetki, görev ve sorumluluklarının Kanun ile düzenletilir. Tüketicilerin de organik ürün alırken ürün ambalajı üzerinde Bakanlığımızca standardı oluşturulan organik tarım logosunun bulunup bulunmadığını kontrol etmelerinin yanılgıya düşmemeleri açısından önem arz ettiğini, köylerde veya köy şartlarında yapılan üretim organik üretim ve ürünler de organik olarak algılanmamasıdır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!