GeriSeyahat Bifteği Buenos Aires’te gulaşı Viyana’da tadın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bifteği Buenos Aires’te gulaşı Viyana’da tadın

Bifteği Buenos Aires’te gulaşı Viyana’da tadın

Tenor Hakan Aysev, genellikle konser amacıyla seyahate çıkıyor. Gittiği şehirlerin mimari dokusunu inceliyor. Ardından soluğu en sevdiği restoranlarda alıyor. Farklı lezzetleri tadıyor. Aysev’le mutfağını sevdiği şehirleri konuştuk.

Yemekleri özel olan şehirlerin başında Buenos Aires geliyor. Üç yıl önce Tiyatro Colon’da bir opera da başrol söylemek için gitmiştim. Arjantin neredeyse sadece etle beslenen bir ülke. Sebze yemeği bulmak hemen hemen mümkün değil. Nadiren alabalık bulunuyor. Et yemekleri iddialı. Öyle ki günde üç öğün et yediğim oluyordu. Tek sorun etin çok az pişirilmesi. Beşer santim kalınlığındaki dilimlere bastırınca kan fışkırıyor. Ben iyi pişmişini severim. Çok pişirmelerini isterseniz bozuluyorlar. En iyisi “daha fazla pişsin” demek...
Eti özel ve lezziz sosla, yanında patatesle sunuluyorlar. Çok acı yemiyorlar. Tercihleri buffalo ve dana eti. Ülkede hayvancılık çok gelişmiş, büyük çiftlikler kurulmuş. Bütün restoranlar 18. yüzyıl havasında. Çoğu temiz ve servisi çok iyi. Etlerini en sevdiğim restoran Cabana Las Lilas’dı. Kırmızı şarapları da çok güzel. Fiyatlar bizdeki restoranlara göre bedava denecek kadar ucuz. En iyi restoranda istediğiniz kadar yiyin, için. En fazla 25 dolar ödersiniz. Şehire gelince: Planlaması çok güzeldi. Büyük bir ekonomik krizden geçtikleri halde maddi sıkıntının izi görülmüyor. Toplu taşımacılık gelişmiş. Taksileri Türkiye’den ucuz. Halkı sempatik. Bizim 20 yıl önceki halimize benziyorlar. Tango kültürü kent hayatında önemli bir yer tutuyor. Her gün bir etkinlik düzenleniyor.

KERVANSARAY EL YAKIYOR

1988-1991 arasında Avusturya’daydım, Viyana Operası’nda söylüyordum. Tam bir kültür ve lezzet şehri. Yemekleri Balkan mutfağından çok etkilenmiş. En lezizi Balkanların ünlü Gulaş çorbası. Osmanlı’dan geldiği, kul aşı sözcüğünden türetildiği söyleniyor. İçeriği zengin, doyurucu: Dana eti, patates, havuç, soğan... Çorbaya göre daha kıvamlı. Ünlü şnitzel’i, birçok Avrupa ülkesinin aksine, domuz yerine danayla yapıyorlar. Yemeklerin yanında bol miktarda püre ya da patates salatası oluyor.
/images/100/0x0/55eb3980f018fbb8f8b37757

Mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri de Knödel. Küçük toplardan oluşan bir hamur tatlısı. İçine marmelat ve mevsim meyveleri konuyor. Sacher Torte’yi de unutmamak lazım. İsmini opera karşısındaki, sanatçıların uğrak yeri Hotel Sacher’den alıyor. Çikolatalı tortede vişne şurubuna benzer bir tat var. Kentin en ünlü kafelerinden Alt Wien’e uğrarsanız, elma pastasını deneyin. Viyanalılar güne elmalı pasta ve kahveyle başlar.
En ünlü restoran Türklere ait: Kervansaray. Gurur duymakla birlikte, pahalı olduğu için seyrek gidebilirdim. Zaten Viyana pahalı bir şehir. Mimarisine gelince. Binalar genelde eski. Tuhaftır, yapıların yarısında tuvaletler apartman boşluğunda. Üç daire paylaşıyor. Viyana’nın sarayları çok görkemli. Halkı aristokrat ruhlu. En büyük caddelerden Kartner, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benziyor. Bütün metrolar burada birleşiyor. Büyük markalar birbiri ardına sıralanıyor. Bir de Viyana’nın ortasında Ring isimli yuvarlak bir cadde var. Opera binası, müzeler, bakanlıklar, parlemento üstüne sıralanmış. Faytonla gezebilirsiniz.

İTALYA’YA HER GİDİŞTE KİLO ALIYORUM

Yemek denince aklıma İtalya geliyor. Özellikle en güneyindeki Calabria. Türkiye’deki tatil köylerinden sıkılıp aynı fiyata tatil yapmak isteyenler için ideal. Yemekleri enfes. Bizim kebapçılardaki mezelerin benzerlerine rastladım. Baharata, acıya meraklılar. Spagetti, pizza ve kırmızı şarapları leziz. Tatlıları da dayanılmaz. Tiramisu mutlaka tadılmalı. Dondurmayla inanılmaz şeyler yapıyorlar. Meyvelisinden pastalısına her çeşidi var. Her gidişte en az beş kilo alıyorum. Özellikle Noel zamanı çocuk boyunda kekler yapıyorlar. Bütün sene saklayıp istediğiniz zaman yenebiliyor. İtalya normalde pahalı olmasına rağmen Sicilya ve Calabria’nın fiyatları uygun. Sokakta futbol oynayan çocukları, bisikletlileri, trafiği, kornalarıyla Calabria yaşayan bir şehir. Tarihi yapıları muhteşem. Sokaklarında şarkı söyleyen tenorlara rastlayabilirsiniz. Motosiklet kiralayıp, gezmenizi öneririm. Otomobili bilmediğiniz noktaya bıraktığınızda dört tekerleği gidebilir...

en sevdiği beş yer
· İstanbul · Napoli · Paris · Brugge · Floransa

ne okur
Rehber kitaplar

neyle seyahat eder
Otomobil kiralıyor

nerede kalır
Temiz olan herhangi bir otelde

kimle seyahat eder
Sevgilisiyle

çantasının vazgeçilmezleri
CD çalar

ne yiyor
Yerel lezzetler, özellikle balık

ne giyer
Keten takım, şort, Crocs.

ne alıyor
Şehre özgü hediyelik objeler

False