Bienal bitti ama Addres var

İstanbul’da neredeyse her ay bir alışveriş merkezi açılıyor bu aralar. Geçen haftasonu da Addres’i açtılar. Aslında tam adı addresistanbul-everything. ‘Herşey’ demek yerine ‘Everything’ de neyin nesi oluyor anlamadım.

‘Dünya kenti’ olmanın cilvesi herhalde. Artık çocuklara isim koyarken bile Türkçe karakter kullanılmamaya özen gösteriliyor biliyorsunuz. Yurtdışında kolay telaffuz edilsin diye.

Neyse, addresistanbul’a açıldığı gün damladım tabii. Söylemeyi unuttum, burası sadece dekorasyon ürünleri, ev aksesuvarları satan bir alışveriş merkezi. İstanbul’un bu türdeki ilk dekorasyon merkezi olan 1000a’nın birkaç yüz metre aşağısında. Yer seçimi enteresan anlayacağınız.

Şişli Cevahir Otel’in altındaki mekanın girişi, alışveriş merkezinden çok gece kulübünü andırıyor. Uzunca bir tünelin içinde parlak ışıklar, bolca kırmızılar filan. Duvarlarında da ‘video yerleştirmeler’ var. Tünelin sonunda güvenliğin x-ray kapısından geçiyorsunuz da gerçekten bir alışveriş merkezinde olduğunuzu idrak ediyorsunuz.

Addres’in mimarı Emre Arolat, ziyaretçiler için şehrin kaosundan kaçabilecekleri, bireysel ve keyifli bir yaşam vahası yaratmayı hedeflemiş. Keşke şehrin kaosundan bu kadar kolay kaçılabilse. Ama yine de iyi niyetinden dolayı teşekkür ediyorum kendisine.

BİENAL GİBİ ORTAM

İçerisini nasıl tarif etsem bilemiyorum. Bir kere bastığınız yere dikkat etmeniz lazım. En azından alışana kadar. Sanki mıcır kaplı araziye, asfalt dökülmüş gibi mi desem, ne desem de doğru ifade etsem. Sonra arada bir tünellerden filan da geçiyorsunuz. Bunlar bir nevi kestirme yol gibi. Yine içlerinde ekranlar var.

Mağazalar dışında bir de ‘yerleştirme’ alanları bulunuyor. Tasarımcılar addresistanbul’daki mağazaların ürünlerini kullanarak, birbirinden farklı yaşam alanları tasarlamışlar buralara. Amaç sanırım ziyaretçilere ilham vermek. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin işlerine de rastlayabilirsiniz. Derin Konsept mağazasında Aziz Sarıyer’in bu yaz Yaya Sergisi’ne katıldığı Igloo adlı tasarımı duruyordu. Hakikaten Bienal gibi bir ortam yani.

Üç katlı mekanın her katı farklı bir konsepte sahip. Giriş katında daha çok küçük ev eşyaları, aksesuvarlar filan var. Sadece dolaşmak için gidenler bu kata bayılacaklardır. Kichenette adlı kafe ve Okuyanus Kitabevi de burada bulunuyor. Okuyanus’ta bir dekorasyon merkezinde bulunmasına karşın çok az sayıda dekorasyon kitabı vardı. İkinci katta modern mobilyalar, üçüncü katta ise klasik mobilyalar yer alıyor. Addres’te tanıdık markaların yanı sıra Türkiye’ye ilk kez gelen markalar da var. Bunlar; Becara by Cumba Selection, Casamania, Hilker, Form İtalia ve Riviera Maison.

Bu arada Alinur Velidedeoğlu’nun Avedo adlı mağazasında sadece kendisinin dev bir fotoğrafı durmaktaydı, ne sattığını anlayamadım.

New York’a alışveriş turu

Stil danışmanı Tülin Kermen’i birkaç yıl önce, Dubai Alışveriş Festivali’ne gittiğimde tanımıştım. Kendisi dünya tatlısı bir alışveriş delisidir, boyunun ve ağırlığının iki katı poşet taşıyabilir. Dünyanın dört bir tarafındaki kaliteli ama ucuz mal satan mağazaları, indirim dönemlerini, avantajlı yerleri bilir. Tülin’le Dubai’de üç gün geçirmiştik. Tamam şehirde alışverişten başka yapacak şey yok ama ben bu kadar çok alışveriş yaptığım bir zaman dilimi hatırlamıyorum. Az daha kalsak alışveriş merkezi idarecileri kapının anahtarından bir çift de bize yaptıracaktı. Ki ben normalde alışverişte aşırıya kaçınca vicdan azabıyla karışık bir pişmanlık filan duyarım. Sonra havaalanında bavul ticareti yapıyor gibi görünmekten de çok utanırım. Ama Tülin öyle bir kadın ki, size alışveriş yaparken Afrika’daki açlara yardım ediyormuşsunuz gibi bir huzur duygusu verebiliyor. Ben o seyahatten bir halı, iki perde, çatal bıçak takımı, dört avize, birkaç parça giyim eşyası, iki çift spor ayakkabı, dört şişe şarap, bir çalar saat ve hatırlayamadığım başka bazı şeylerle dönmüştüm.

İşte bu Tülin Kermen, Plenus Tur ile işbirliği yaparak, yurtdışına alışveriş turları düzenlemeye başlıyor. İlk durak New York. Tam indirim dönemine denk gelen ocak sonunda gidilecek. 25-29 Ocak arasında, Broadway’in göbeğindeki Milennium Otel’de kalınacak ve dört gün boyunca sadece alışveriş yapılacak. Tülin tur rotasını belirlemiş bile: 21st. Century, Filene’s Basement, Woodbury Common Premium Outlets, Tanger Outlet, TJ Maxx, Wallgreen... Alışveriş boyunca tura katılanları bir otobüs takip edecek ki, elleri kolları dolduğunda otobüse bırakıp devam edebilsinler. Tülin ayrıca stil danışmanlığı hizmeti de verecek. Seyahat Türk Hava Yolları ile yapılacak. Gezinin iki kişilik odada kişi başı ücreti 2150 dolar. Katılacaklara tavsiyem giderken yanlarına fazla eşya almasınlar, yedek valiz bulundursunlar. Dönüşte 60 kilo taşıma hakkınız olacak. Bu arada Tülin alışveriş turlarına Paris ve Milano ile devam edecek.
Yazarın Tüm Yazıları