Biberli ve kimyonlu havuç ezmesi

Adıyaman menşeili kıl biberlerle acılı bir havuç mezesi yaptım. Havuç pürenizi dilediğiniz miktarda süzme yoğurt ve limonla inceltebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzemeler

Soyulmuş havuç 300 gram
Sarımsak 3 diş
Sivribiber 3 adet
Toz yenibahar 1/2 çay kaşığı
Toz kimyon 1 çay kaşığı
Nar ekşisi 1 çorba kaşığı
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Süzme yoğurt
Limon
Tuz

Yapılışı

¬ Havuçları yıkayın, saplarını kesip atın ve dış yüzeylerini soyup temizleyin, rendeleyip kenara alın.
¬ Sarımsağı ince ince kıyın. Zeytinyağını kızdırın, kıyılmış sarımsağı ekleyip birkaç dakika küçük bir tencerede, kısık ateşte kavurun. Toz yenibahar ve kimyonu ilave edin. İki dakika daha karıştırarak kavurun ve gelişigüzel doğranmış kıl biberleri ve rendelenmiş havuçları ekleyin. Nar ekşisi ve tuzu da katıp
ateşi iyice kısın.
¬ Tencereden biraz daha geniş bir parça yağlı kâğıdı muslukta ıslatıp top yaparak buruşturun. Kâğıdı tekrar açıp malzemenin üstünü ve kenarlarını kapatıp hapsedecek şekilde tencereye örtün.
¬ 15 dakika pişirdiğiniz malzemeyi tekrar kontrol edin, havuç ve biberler iyice yumuşamadıysa birkaç dakika
daha ocakta tutun.
¬ Hazır olduğunda robota alın ve homojen bir kıvam elde edene dek çekin ama çok pürüzsüz
hale de getirmeyin.
¬ Bu karışımdan tepeleme dolmuş iki çorba kaşığı kadar alıp aynı miktarda süzme yoğurt, yarım limonun suyu ve tuzla karıştırın.
¬ Tadını, tuzunu kontrol edip kızarmış ekmek, ızgara sucuk ve kırmızı turpla servis edin. Havuçlu karışımı dolapta dört-beş gün muhafaza edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları