Beypazarı ekonomisinin lokomotifi Havuç'ta mamul çeşitliliği artıyor

Güncelleme Tarihi:

Beypazarı ekonomisinin lokomotifi Havuçta mamul çeşitliliği artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2017 09:48

Beypazarı ekonomisinin lokomotifi Havuç'ta mamul çeşitliliği artıyor

Haberin Devamı

Kemal ÇELEN/BEYPAZARI(Ankara), (DHA)- TÜRKİYE'nin havuç ihtiyacının yüzde 50-60'lık kısmını karşılayan Ankara'nın tarihi, turistik ve tarım şehri Beypazarı'nda Havuç'tan elde edilen mamul çeşitliliği de artış gösterdi. Beypazarı'nda, 120 bin ton üretimi olan ve 10 bin işçinin tarlada çalışarak çıkardığı havuç, ilçe ekonomisine büyük katkısı bulunuyor
İlçede havuçtan elde edilen ürünler arasında başta havuç suyu olmak üzere havuç lokumu, havuçlu dondurma, havuç döneri, havuç marmelatı (bebek maması) gibi ürünlere havuç kremi, havuç sabunu, havuç güneş yağı, havuç yağı, havuç sütü, havuç kolonyası gibi yeni ürünler de eklenip, tezgahlardaki yerini aldı. 
Beypazarı'nda 25 bin dekar havuç ekili alan bulunuyor. Geçmiş yıllarda havuçtan yapılan ürün olan havuç lokumu, havuç suyu, havuçlu dondurma ve havuç döneri, havuç marmelatı (bebek maması) gibi ürünler ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyordu. 2017 yılında Havuç'tan üretilen ürün çeşitlerine yenileri eklendi. Çelen Hediyelik tarafından İzmir, İstanbul ve Ankara'daki  üreticilere yaptırılan havuç sabunu, havuç kremi, havuç güneş yağı, havuç tohumu yağı, havuç kolonyası, ilçenin turistik çarşısı Demirciler Caddesi'ndeki tezgahlarda yerini aldı. Bu ürünü ilk defa gören ziyaretçiler, kalitesi ile birlikte kokusunun cezbedici olduğunu belirtildi. GÜZELLİK İKSİRİ HAVUÇ
Turizm Sokağı, Demirciler Caddesi'nde faaliyet gösteren Çelen hediyelikte, ağaç hediyelik ürünlerin yanında havuç ürünlerinin satışını yapan Tunay Kahya, "Havuçtan yapılan Havuç sabunu, kremi, güneş yağı ve havuç yağı ilk kez Beypazarı'nda tezgahımızda yer alıyor. Amacımız, havucu ile ünlü ilçemizde, havuç mamulleri konsepti ile Beypazarı'nın tanıtımını yapmak, havuçtan çeşitli kozmetik ürünlerin üretildiğini insanlarımıza göstermektir. Paris'te kadınların vazgeçemediği güzellik iksiri havuç sütünü herkes bilir. Havuç sabunu güneş lekeleri ve çillere iyi gelir. Kremi de aynı özelliklerin yanında bronzlaşma ve cildi yumuşak tutma özelliklerine sahiptir. Havuç yağı hem yemeklerde kullanılabilir ,hem de banyoda güzellik için kullanılır. Havuç katkılı Güneş yağı ise mevcutlarının en kalitelisi. Bitkisel özlü, doğal ürünler olan markalı ve tescilli havuç ürünü üretimi İzmir ve İstanbul'daki üretici fabrikalar tarafından yapılmaktadır" dedi.
Market ve pazarcılarınla birlikte Beypazarı havucunu vatandaşların de çok iyi bildiğini belirten Tunay Kahya, "Beypazarı havucu hem sulu, hem de tatlı, rengi de parlaktır, beyazlaşmaz, matlaşmaz. Toprağımızın özelliği nedeniyle de oldukça lezzetlidir. Havuçtan mamul ürün çeşitleri önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir. Ürün çeşitlerinin artması, Beypazarı'ndaki üreticilere de bir katkısı olacaktır. Temennimiz bu ürünlerin Beypazarı'nda üretilebilir olmasıdır" dedi.
10 BİN İŞÇİ HAVUÇ ÜRETİMİNDE ÇALIŞIYOR
Türkiye'nin havuç deposu Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yaklaşık 10 bin işçinin çalıştığı havuç üretimi, Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 50-60'lık kısmını karşılıyor. 120 bin ton havuç üretiminin yapıldığı Beypazarı'nda, sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler, havuç sökümü yapıyor. Toplanan havuçlar çuvallara doldurulup, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinasından geçirilerek, genellikle kadınların çalıştığı paketleme kısmına ulaşıyor. Lezzeti ile sebze halleri ve marketlerde yerini alan Beypazarı havucu, ev hanımları tarafından özellikle tercih ediliyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!