Beyni huzurla da beslemek lazım

Unutkanlık sorunu olanların aklına, ilk önce “Ne yer içersem unutkanlığımı azaltabilirim?” sorusuna yanıt aramak geliyor, çözüm, beyni yalnızca “cevizle, balıkla” beslemekte aranıyor.

Haberin Devamı

Oysa beynimizin sadece besinlere ihtiyacı yok! Beynimizin huzur ve sükûnete, duygusal ve de ruhsal beslenmeye ihtiyacı var. Özellikle günümüzün hızlı stresli, gergin ve yoğun yaşam tarzında bu, çok ama çok önemli bir ihtiyaç haline geldi.
Kısacası, Omega-3 yağları, B-12 ve B-6 vitaminleri, magnezyum ve demirden zengin beslenmenin beynimizi desteklediği doğru ama, huzursuzluk, gerginlik, endişe ve kaygıların aşırı iş odaklı olup da hayatın duygusal yanlarını ıskalamamanız daha da önemlisi, kötü ve olumsuz düşünceler ve duyguların beyin dokusunu içten içe kemirdiği de bilimsel bir gerçek.
Eğer yeteri kadar uyuyamazsanız, eğer depresyonla, kaygı bozukluğuyla boğuşan biri haline gelirseniz, eğer yeteri kadar gülüp eğlenemez, dinlenemezseniz, beyin hücreleriniz arasındaki bilgi aktarımın temel maddesi olan “asetilkolin” üretimi ciddi biçimde azalabiliyor. Buna karşın, bilişsel süreçlerin amansız düşmanı “noradrenalin” ve benzeri maddeler artarken, beyin hücrelerine huzur ve mutluluk aşılayan “serotonin” ve “endorfin” gibi kimyasalların miktarı azaldıkça azalıyor.
Bana göre, eğer sağlıklı ve güçlü bir beynin ve sağlam bir hafızaya sahip olmak, unutkanlık probleminden uzak durmak istiyorsanız, beslenmenize, yiyip içtiklerinize özen gösterin ama beyninizi duygusal bakımdan beslemeyi de ihmal etmeyin. Bunun için yapmanız gereken basit ama etkili önlemleri yandaki kutularda bulacaksınız.

Haberin Devamı

Belleği huzur kapsülleriyle güçlendirmek

- Neşeli, eğlenceli biri olmayı hedefleyin.
- Sosyalleşin ve kalabalıklaşın. Daha çok insanla dostluk, komşuluk, arkadaşlık kurun, birlikte hoş ve güzel vakit geçirin.
- Daha sık tatile çıkın, tatillerinizi çeşitlendirin, farklı yerlere gidin, farklı yerleri gezin.
- Her gün düzenli olarak dinlenmeyi ihmal etmeyin.
- Uykunuzdan taviz vermeyin. Güzel ve keyifli, derin bir uyku belleği koruyan en önemli destektir.
- Toplumsal faaliyetlerde, yardım kuruluşlarında, sosyal-toplumsal aktivitelerde yer alın ve aktivitenizi “tutku” seviyesine taşımaya çalışın. İyilik yapma, yardım etme, şefkat gösterme ve empati kurmayı “TUTKU” derecesine taşımak çok ama çok etkili bir bellek ilacıdır.
- Hastalara, yoksullara, yaşlılara yardım gibi gönüllü faaliyetlere katılın.
- Daha çok okuyun, öğrenin, farklı şeyler çözün, çözümleyin. Resim yapmayı, bir müzik aleti çalmayı öğrenmeyi bile deneyin!
- Öğrendiklerinizi yazarak kısa notlar haline getirmeyi ve bu notları sık sık gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Mesela bir günlüğünüz olabilir.
- Bulmaca çözmek, satranç oynamak, briç ve benzeri oyunlarla meşgul olmak için toplu aktivitelere katılın, bu tür kulüplere üye olun ve devam edin.
- Ruhsal gevşeme sağlayan aktiviteleri de lütfen ihmal etmeyin: Nefes teknikleri, yoga, meditasyon, pilates iyi seçimlerdir.
- Size uygun manevi çalışmalar ve yoğunlaşmalar, inanç dünyanızı zenginleştiren her türlü aktivite, huzurunuzu arttırıp, sükûnetinizi derinleştirerek belleğinizi güçlendirecektir.

Yazarın Tüm Yazıları