Beyin tümörlerinin çıkarılmasında uygulanan iki yöntem yaşam uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyin tümörlerinin çıkarılmasında uygulanan iki yöntem yaşam uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 09:42

Beyin tümörlerinin çıkarılmasında uygulanan iki yöntem yaşam uzatıyor

Haberin Devamı

İZMİR Kent Hastanesi'nde riskli bölgedeki beyin tümörü ameliyatlarını 'uyanık cerrahi' ile hastayla konuşa konuşa gerçekleştiren beyin cerrahisi uzmanları, bu yöntemi nöronavigasyon (görüntülü kılavuz) eşliğinde yaparak, başarı oranlarını arttırdı, hayat uzatan bir uygulamanın mimarı oldu. Yöntemi Avrupa kongresinde sunacaklarını belirten Opr. Dr. Ali Akay, "İki yöntemi birlikte uygulayarak beynin hareket ve konuşma merkezindeki tümörlerin, hastalarda kalıcı felç ve sakatlık yaratmadan, tamamına yakın düzeyde çıkarmaya yardımcı oluyor. Bu da hastanın sağ kalım süresini ve tümörün nüks süresini de uzatıyor" dedi.

Yaklaşık 2 yıl önce 'cerrahın üçüncü gözü' olarak tanımlanan navigasyon cihazını devreye sokan İzmir Kent Hastanesi'nde, Prof. Dr. Sertaç İşlekel başkanlığında Opr. Dr. Ali Akay, Opr. Dr. Mete Rükşen ve Opr. Dr. Rauf Nasirov'dan oluşan beyin ve sinir cerrahisi ekibi, beyin dokusunun kendi tümörlerinin (glioma) ameliyatında hastalara umut veren yöntemi uygulamaya başladı. İki yöntemi bir arada uyguladıkları vaka sayısının 24'e ulaştığını belirten Opr. Dr. Akay, Türk Nöroşirürji Derneği 2018 Ulusal Kongresi'nde sunduğu sonuçları, ekim ayında yapılacak Avrupa Nöroşirürji Kongresi'nde meslektaşlarıyla paylaşmaya hazırlandıklarını söyledi.  Akay, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

"Beyin tümörlerinin önemli bir kısmını oluşturan gliomların (beyin dokusunun kendi tümörü) ameliyatla çıkarılması hastalığın tedavisinde önemli bir başlangıç ve aşamadır. Bu ameliyatlar çoğunlukla riskli ameliyatlar olmakla birlikte özellikle hareket merkezi ve konuşma merkezi gibi beynin önemli alanlarında veya buralara komşu beyin bölgelerinde oluşan tümörlerin cerrahisinde riskler daha da artmaktadır. Bu risklerin en önemlisi hastaların ameliyat sonrasında kol ve bacaklarında güçsüzlük, konuşma sorunlarıdır. Bu sebeple bu önemli bölgelere yerleşmiş tümörlerin cerrahi sırasında 'uyanık kraniotomi' (uyanık cerrahi) olarak tanımlanan bir yöntem uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemde, tümör dokuları, sağlam beyin dokusundan temizlenirken hastaların kol, bacak ve konuşma gibi fonksiyonları muayene edilerek kontrol edilir. Böylece kol, bacak hareketleri ve konuşma fonksiyonlarına zarar vermeden, daha fazla tümör dokusu temizlenerek, hastanın sağ kalım süresinin uzatılması sağlanabilir. Tüm dünyada uyanık cerrahi özellikli bölge tümörlerinin cerrahi tedavisinde uygulanan en güvenli yöntemdir."

Uzun süredir uyguladıkları uyanık cerrahi ameliyatlarında son iki senedir nöronavigasyon sistemi gibi yüksek teknoloji cihazlarının yardımı ile başarı oranını daha da arttırdıklarını belirten Opr. Dr. Akay, "Bu cihaz bize hastanın ameliyat öncesi çekilen görüntülerini ameliyat esnasında kullanmamızı sağlıyor, hastaya risk yaratmadan tümörün yerini gösteriyor. Tümörün sınırlarının net olarak belirlenip, beyne zarar vermeden derin tümörlere ulaşmamızı en az riskle tümörün tamamına yakınının çıkarılmasını sağlıyor. Bu sistem ile beynin özellikli bölgelerinde yerleşmiş tümörlerin, uyanık cerrahi ile kol, bacak hareketleri ve konuşmanın güvenliğini, tümör dokusunun da yüzde 90 ve üzerinde rezeksiyonuna (çıkartılması) olanak tanıyor. Bugüne kadar 24 hastamızda uyguladığımız bu ikili yöntemle başarı oranımız yüzde 88'dir. Bu sistemi artan tecrübe ve sıklıkla kullanarak sonuçların daha da yüksek başarılara ulaşacağına inanıyoruz. Kent Hastanesi dünyada bu iki yöntemin bir arada kullanıldığı sayılı merkezler arasına girmiştir. Gelişen teknoloji cerrahların işlerini kolaylaştırarak hastaların sağlık sorunlarının çözüme yardımcı olmaktadır" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!