Beyin gördüğümde düşüp bayılırım

Tatlı, mantı, makarna ve köfteyi çok seviyor ama bir tek pilav yapmayı biliyor. Spordan nefret ediyor, beyin gördüğünde düşüp bayılıyor. Hele ne olduğunu bilmeden yediği bir sümüklüböcek anısı var ki...

Haberin Devamı

En güzel yaptığınız yemek hangisi?

- Kendimi bildim bileli çalıştığım için çok fazla mutfak becerisi edinemedim. Aslında Yengeç burcuyum, bir kez gördüğüm yemeği yapabilme kabiliyetim var ama istersem tabii. Yalnız yaşadığım dönemde bir ablamız vardı, gelip üç günlük yemek yapar giderdi. Zaten konserden konsere koşarken; ki bazen üç ay eve uğramadığım oluyordu; hep dışarıda atıştırırdım. Dolayısıyla yumurta kırmaktan öteye gitmedim. Mesela misafir gelecek, bir pilav, yanına da bir yemek yapın deseniz tabii ki yaparım ama övgüyle anlatabilir miyim, onu bilmiyorum. Pilavı güzel yaptığımı söylüyorlar ama gerçek mi yoksa ayıp olmasın diye mi söylüyorlar kestiremiyorum.

Kızınızın yemeğini yardımcılar mı yapıyor?

- Eğer evde kızımla birlikte mutfağa girersek poğaça, kek, pizza, hamur işi yapıyoruz, o benden daha yetenekli. Ona küçük oklava aldım, öğrensin istiyorum. Dadımız Tokatlı, biliyorsunuz onların yemekleri çok güzel olur, istiyorum ki dadımızdan bir şeyler öğrensin.

Haberin Devamı

Konuklarınız geldiğinde yemeği siz mi pişiriyorsunuz yoksa yardımcınız mı?

- Tüm iyi niyetimle sürece dahil oluyorum. Yapmayı pek bilmediğim için çok özen gösteriyorum, o zaman gerçekten güzel oluyor, çünkü bir tutam aşk katmış oluyorum. Ama ana mönüyü ben hazırlıyorum dersem yalan söylerim, sadece hangi yemeğin yapılacağı bana soruluyor.

Haluk (Bilginer) Bey de mutfağa giriyor mu?

- Haluk çok güzel yemek yapar ama mesleğinden dolayı o da mutfağa girecek zaman bulamıyor. İngiltere’de, 17 yıl yalnız yaşadığı için mecbur kalmış yemek yapmaya. Bu tarz durumlarda mecburiyet de çok önemli. Bulgur pilavını, barbunyayı çok severek yapıyor. Bir de pilav ve bezelye yemekleri konusunda rakip tanımıyor.

Ailece yemek yemeğe fırsat bulabiliyor musunuz?

- Eğer Haluk’un oyunu yoksa akşamları birlikte yeriz. Haftanın beş günü akşam yemeklerine denk gelen saatte oyunu var, bu yüzden pek fırsat bulamıyoruz. Kızımla yiyoruz. O da 20.30 gibi yattığı için akşam yemeğini 18.30'da yiyoruz. Haluk yaz dönemlerinde daha fazla uyum sağlıyor bu sisteme.

Haberin Devamı

KASA KASA SOĞAN YERİM

Yiyeceklerden sevdikleriniz, sevmedikleriniz var mı?

- Kasa kasa soğan, sarmısak yerim, başkasını rahatsız etmekten endişe duyuyorum ama vücudum istiyor. Mesela kahvaltıda reçelle pek alakam yok. Ama kaşık kaşık çikolatalı fındık ezmesi ya da sütlü çikolata yerim. Haluk da tatlıyı sever; akşamları anneanne kurabiyesi ya da piramit pasta yapıp çaktırmadan yeriz. Ara ara kriz geliyor, birçok kadından da bunu duyuyorum zaten. Çikolatalı dondurmaya da hayır diyemem.

En sevdiğiniz yemek?

- Her zaman köfteyi ön planda tutuyorum. Mantıyı çok severim, mercimek çok severim, köfte patates severim. Patatesi yuvarlak yuvarlak doğrar, yağda kızartır, üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biber dökerler ya buna bayılırım.

Haberin Devamı

Yabancı mutfaklarla aranız nasıl?

- Çin mutfağına bayılıyorum. Haluk da çok sever. 1992'den itibaren Londra’da bir buçuk yıl geçirdim, Türkiye'de bunalmış, hayatım elimden alınmış gibi hissetmiştim. Lisan kursuna gidip farklı bir hayat yaşamak istemiştim. Orada bir gün İtalyan yemeği yiyorsam, diğer günler Çin yemeği yiyordum. İkinci sırada İtalyan mutfağı var, pizza sevmiyorum ama makarnalarına düşkünüm.

Sakatatla aranız nasıl?

- Böbreği çok severken, beyin gördüğüm an bayılabilirim. Buna karşılık eskiden nefret ettiğim işkembe en sevdiğim şey haline geldi. Karidesten nefret ederdim şimdi bayılıyorum. Aşk gibi bir şey, nefret sevgiye dönüştü.

Favori yemek mekanlarınız?

Haberin Devamı

- Londra’da yeni Çin Mahallesi var, orada yeni Çin yemeği denemeleri yapılıyor, orayı seviyorum. İstanbul’da Rigel Balık’a bayılıyoruz, Kahraman’nın kalkanı müthiştir. Sunset müthiştir, Mezzaluna’nın da takipçisiyim.

BİLMEDEN SÜMÜKLÜBÖCEK YEDİM

İlginç bir yemek anınız var mı?

- Sevmediğim yemeklerle ilgili kötü bir anıydı, ne olduğunu bilmeden yedim, sümüklüböcekti. Çorba getirdiler bana, içinde etler vardı, ama ne tür et olduğunu kimse söylemedi. Tatsız bir şakaydı, sümüklüböcek olduğunu yedikten sonra öğrendim. O hayvana bir sempatim vardı o da gitti.

SPORDAN NEFRET EDİYORUM

"Bizim evde kızartma yapılmaz, canımız kızartma çektiğinde dışarıda yemeği tercih ediyoruz. Kızım Nazlı da mutfakta çok fazla yemek kokarsa bundan rahatsız oluyor. Yine aynı şekilde balık yemek istediğim zaman dışarıda yemeği tercih ediyorum ki haftanın iki günü balık yiyoruz"

Haberin Devamı

Çocukluğunuzun mutfağından aklınızda neler kaldı?

- Annemin çok güzel yaptığı yemekler vardı. Zaten her çocuğun annesiyle ilgili böyle bir yargısı vardır. Daha önce başkasının yemeğini yemediğiniz için annenin yemeği en güzeliymiş gibi geliyor galiba. Annem puf böreğini çok güzel yapardı, bir de yumurtalı ekmeği vardı. Sabahları kahvaltı için yaptığı, sarmısaklı, cevizli salçanın içine limon, zeytinyağı, peynir birazda tuz koyduğu bir karışım... Ekmeğe sürerdik. Her zaman yapmazdı, sarmısak konduğu için genelde hafta sonları. Yumurtaları bir kaseye kırar, içine biraz zeytinyağı gezdirir sonra ekmekleri içine atardı. Yumurtaya bulanmış ekmekleri hafif kızarmış yağın içine ikişer ikişer atardı, sıcak sıcak sofraya getirirdi.

İştahı açık bir çocuk muydunuz yoksa mızmız mı?

- İlk dönemlerde mızmızdım, sonra bir anda çok yemek yemeğe başladım. 1.34 boyunda 34 kilo bir çocuk oldum. 18-19 yaşından sonra bir açıldım, açılma sırasında vücut şekil almaya başladı, palazlandım, büyüdüm, şişmanladım, irileştim. 22-23 yaşından sonra kontrol altına almaya başladım ama yemeğe öyle bir düşkünlüğüm var ki, hayatım boyunca hep diyet yapmak zorunda kaldım.

Formunuzu korumak için spor yapıyor musunuz?

- Spor yapmaktan nefret ediyorum, bunun yerine dans etmeyi tercih ediyorum. Genel anlamda tangocuyum, Latin danslarıyla ilgiliyim. Bu sayede spor yapmış gibi oluyor insan. Sporda ter atmak sıkıcı gelirken dans etmek bana eğlenceli geliyor. Ama arkadaşımla yürüyüş yaparım.

Yazarın Tüm Yazıları