Beyin göçüne çare aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçüne çare aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Beyin göçünün "ürkütücü boyutlara ulaşması", Türk bilim ve eğitim kurumlarını harekete geçirdi. Yurtdışına burslu olarak yüksek lisans ve doktora için gönderilenlerin ancak geri dönmeyenlerin sayısının son yıllarda artması üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Milli Eğitim Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı beyin göçünün nedenlerini ortak bir çalışmada masaya yatırıyor.

Türkiye'den yüksek lisans ve doktora eğitimi için burslu olarak yurtdışına gönderilenlerden geri dönmeyenlerin sayısı son yıllarda şaşırtıcı şekilde artıyor. Burslu olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurtdışına öğrenci gönderen TÜBİTAK, bu yıl 21 kişinin daha burslu olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurtdışına gönderilmesi kararlaştırırken, 2000 yılı içinde eğitimini tamamlayarak Türkiye'ye dönmesi gereken 26 kişinin de dönmediğini tespit etti.

835 kişiden 176'sı dönmedi

Yurtdışına öğrenci gönderirken, ''4'üzerinden en az 3 not ortalaması, yurtdışından iyi bir üniversiteden kabul belgesi, iyi İngilizce bilmek ve Türkiye'nin tespit ettiği elektronik, bilgisayar, biyoteknoloji, genetik ve matematik gibi öncelikli alanlarda eğitim yapmak'' gibi kriterler arayan TÜBİTAK, incelemesini daha da derinleştirdi ve burs programlarının başladığı 1968-2000 arası dönemi inceledi.

Bu incelemede de söz konusu dönemde TÜBİTAK kanalıyla yurtdışına burslu gönderilen 835 öğrenciden 176'sının doktorasını tamamladıktan sonra yurda dönmedikleri belirlendi.

Göç eden beynin profili

Yurtdışı eğitime ilişkin rakamlar Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulugündemine de getirildi. ''Beyin göçünün tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'nin de çok önemli bir sorunu olduğu, buna çözüm bulunması gerektiği'' tespitiyle konu üzerinde bir çalışma başlatılması benimsendi. Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, YÖK ve TÜBİTAK'ın öncelikle Türkiye'deki araştırma geliştirme sisteminde mevcut araştırmacıların araştırma dalları, nitelikleri ve coğrafi dağılımları hakkında bir envanter çalışmasının yapacak.

Söz konusu kuruluşlar, envanter çalışmasının ardından da beyin göçünün nedenlerini irdeleyecekler ve beyin göçüne karşı alınması gereken önlemler ile mücadele yöntemlerini belirleyecekler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!