Beyin felcinden ilk adımlara

Güncelleme Tarihi:

Beyin felcinden ilk adımlara
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 01:00

Beyin felci ile hayata gözlerini açan 14 yaşındaki Mehmet Ali ve 8 yaşındaki Ümmünaz Göktepe kardeşler, uzun süren bir tedavi sürecinin ardından Ankara’da aldıkları ‘robotik lokomat terapisi’ ile ilk adımlarını atmaya başladı.

Haberin Devamı

Ali ve Fatma Göktepe çiftinin iki çocuğu da serebral palsi (beyin felci) hastalığıyla dünyaya geldi. Sokağa çıkamayan Mehmet Ali ve Ümmünaz, Ankara’da tedavi gördükleri özel bir fizik ve rehabilitasyon merkezinde uygulanan ‘robotik lokomat terapisi’ ile adım atmaya başladı. Çocuklarının ayağa kalkmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Anne Fatma Göktepe, “Mehmet Ali okula gidiyordu ama teneffüste dışarı çıkamıyordu. Bu, hem bizim moralimizi hem de çocuğumuzun moralini bozuyordu. Ümmünaz küçüktü, onu başkasına bırakmak zorunda kalıyordum. Ümmünaz ve Mehmet artık kendi başına adım atmaya başladı” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN POTANSİYELİ VAR’

Mehmet Ali ve Ümmünaz’ın tedavilerine ilişkin açıklamada bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Birol Balaban ise iki kardeşte aralarındaki yaş farkına rağmen aynı rahatsızlığın ortaya çıktığına işaret ederek kendilerine başvurdukları zaman Mehmet Ali’nin 13, Ümmünaz’ın ise 7 yaşında olduğunu söyledi. Göktepe kardeşlerin her ikisinde de ciddi hareket kayıpları olduğunu belirten Balaban, şunları söyledi:
“İlaçlar ve çeşitli uygulamalarla çeşitli salon, havuzda robotik sistemler ve sanal rehabilitasyon sistemleri ile destekleyerek, ilk aşamada yürür noktaya getirdik. Mehmet Ali önce yürüteçle yürüdü. Ümmünaz da tripodlarla yürüdü. Daha sonra ikinci aşamaya aldık. Çocuklarımızın yürütme olayını başardık ama yürütmeyi daha da normal sağlıklı yürümeye nasıl çekeriz, onların aşamaları ile devam ediyoruz. Bizim yaptığımız bir mucize değil çocukların bir potansiyeli var önemli olan bunların iyi değerlendirilmesi.”

BAKMADAN GEÇME!