Beycesultan, 5 bin yıllık tarihe ışık tutacak

Güncelleme Tarihi:

Beycesultan, 5 bin yıllık tarihe ışık tutacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 08:56

Ege Üniversitesi tarafından Denizli’nin Çivril ilçesindeki Beycesultan Höyüğün’nde yapılan kazılarda daha önce literatüre girmeyen yerleşim tespit edildi.

Haberin Devamı

Denizli'nin Çivril ilçesinde Menteş ile Kocayaka Mahallesi arasında bulunan Beycesultan Höyüğü'nde Ege Üniversitesi ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında Doğu Koni'de daha önce literatüre girmeyen yerleşim tespit edildi. Tunç Dönemi'ne kadar 5 bin yıllık bir tarihe ışık tutan Beycesultan Höyüğü'nde Geç Kalkolitik Dönem'den Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası ortaya çıkartıldı. Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Eşref Abay, Beycesultan Höyüğü'nün bulunduğu alanda yapılan çalışmalarda ana toprağa erişildiğini, Geç Kalkolitik Dönem'den Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakasının tespit edildiğini söyledi. Abay, Doğu Konide ise, 'AA' ve 'BB' açmalarında 'Yanık Saray' olarak adlandırılan ve Orta Tunç Çağ'a tarihlendirilen büyük yapının bir kısmının açığa çıkarıldığını belirtti.

Beycesultan, 5 bin yıllık tarihe ışık tutacak


Kazı çalışmalarında Geç Tunç Çağı dönemlerinden biraz daha eskiye gittiklerini vurgulayan Abay, "Büyük Menderes Irmağı ve onun kollarını oluşturan çayların suladığı verimli Çivril Ovası'nda kurulmuş olan bu yerleşim, Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ışık tutan önemli höyüklerden biridir. Beycesultan yerleşiminde, özellikle Geç Tunç Çağ döneminde çok büyük bir şehir olduğunu, doğu - batı yönünde uzanan bir kaç metre genişliğinde caddelerle bölündüğünü ve bu caddelerin arasında çok iyi parsellenmiş iki katlı villaların olduğunu ortaya çıkardık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!