Beyazıt Kriterleri

KOPENHAG KRİTERLERİ gündemden düşmüyor. Bugün ben sizi AB’ye girme yolculuğunda aşmamız gereken, yerine getirmek zorunda olduğumuz yeni bir kriterden haberdar etmek istiyorum:

Ben bunun adını Beyazıt Kriterleri koydum.

Aşağıda yazımı okuduğunuzda bana hak vereceksiniz.

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, AA muhabiri Tamer Toğanaş’a yaptığı açıklamada bakın ne demiş:

"Halk kütüphaneleri konusunda Türkiye ile AB ülkeleri arasında çok ciddi farklar var. AB sürecinde bunlar karşımıza sorun olarak çıkacak."

Bülent Yılmaz
’ın araştırmasına göre, nüfusa oranına bakıldığında, AB üyesi ülkelerde 7 bin 558 kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor.

Türkiye’de ise bir halk kütüphanesinin bunun 7 katı nüfusa, 50 bin 762 kişiye hizmet vermesi gerekiyor.

Buna karşın AB üyesi ülkelerde nüfusun ortalama yüzde 25’i halk kütüphanelerine üyeyken, Türkiye’de bu oran yüzde 1’i geçmiyor.

* * *

ARAŞTIRMANIN en üzücü bölümü bence şu:

AB ülkelerinde bir kütüphaneci ortalama 6 bin 156 kişiye hizmet veriyor, Türkiye’de ise 259 bin 579 kişiye bir kütüphaneci düşüyor.

Türkiye’de azınlık haklarını savunan aydınlarımızın en çok zulüm gören azınlık saydığım kütüphanecilerimizi de, bildiri gündemine almalarını öneriyorum.

Çünkü onlar sadece memuriyet yapmıyorlar, kitap da taşıyorlar.

Nedense Kütüphane Haftası’nda bile gazete yazarlarının, televizyon programcılarının bu sıkıntının, sorunun üstüne düştüklerine rastlamadım.

Yılmaz’ın dediği gibi; güncel koleksiyonlar bu tür kütüphanelerde çok önemli ama ne yazık ki, ödenekleri olmadığından, ne kitap alabiliyorlar ne de dergi. Her konuya yardım eden sponsorlarımızın çok azı, kütüphane bilinci taşıyor.

Araştırmacı, AB sürecinde bunun da karşımıza çıkacağını söylüyor.

Hiç kuşkusuz, benim için de çok önemli kriter. Türkiye’de dev alışveriş merkezlerinin yapılması, kültür dünyası, kütüphanecilik düzeyi açısından bir önem taşımıyor. Çünkü zenginlik kültüre yansımıyor.

Üstelik araştırmada da belirtildiği gibi, kitap okuma alışkanlığı bu kütüphaneler aracılığıyla artırılıyor.

* * *

KÜTÜPHANELERİN durumunu yakından bildiğim, gözlediğim, izlediğim için, ben de kültürel yaşamımda, birçok bilim ve sanat adamının da yetişmesinde yeri olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin adından esinlenerek bu kritere Beyazıt Kriterleri adını uygun gördüm.
Yazarın Tüm Yazıları