Beyaz yakalı salatalar

Bu kavanozdaki malzemelerin yanına, başka bir kavanozda da sosunu hazır edip koyduğunuzda, istediğiniz zaman soslayıp, kavanozu çalkalayarak salatanızı hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hindibalı okkalı salata

Didem Şenol’un Lokanta Maya ve Tom’s Kitchen’daki hindiba salatalarını yedikten sonra bir süredir oluşturmak istediğim bir tarifti bu. Nefis bir bonfile öncesi de güzel, tek başına da. Hindiba, memleketimizde artık rahat bulunacak şekilde yetişmeye başladı. Tipi Yedikule marula benzese de tadı daha köşeli ve karakterli. Bir yaprağa göre daha sert ve kıtır olduğu için tatminkârlığı da çok daha fazla.

Malzemeler (Salata için)
3 adet hindibayı yaprak yaprak ayırın, yıkayıp kurutun ve kavanoza yerleştirin
2 avuç cevizi tavada, kendi yağında iki dakika kavurun ve soğumaya bırakın
30 gram İzmir tulumunu iri parçalar halinde hindibaların üzerine yerleştirin ve cevizleri ekleyin.
Kavanozu servis zamanına kadar kapalı tutun.
(Sos için)
1 çorba kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı bal
5 adet frenksoğanını ince ince doğrayın.
30 gram İzmir tulum peynirini rendeleyin
1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

Yapılışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Krema kıvamında bir sos olacak. Servis edileceği zaman salatayı sosla karıştırın ve son olarak da üzerine bir portakalın kabuğunun dörtte biri ve bir çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin.

Kavanozda salatanın temel mantığı; salata malzemelerini tek seferde yıkayıp iyice kuruttuktan sonra en sulusu alta gelecek sırayla yerleştirmek.

Yedikule salatası

Osmanlı zamanında Yedikule, sarayın bostanıymış. İsmini buradan alan marulla, pekmez ve kırmızı acı biber kullandım.

2 adet Yedikule marulu yaprak yaprak ayırın. Yıkayıp kurulayıp kavanoza yerleştirin. Üzerine sırasıyla
1/2 adet deveciarmutu dilimleyin
60 gram keçi büş peyniri
2 adet tam tahıllı galetayı çatala gelecek boyutta ufalayın
2 adet kuru inciri dokuz parça olacak şekilde kesin.
1 avuç cevizi tavada iki dakika kendi yağında kavurun
(Pekmeze vinegretli acı sos için)
2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 buçuk çay kaşığı acı toz biber
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi ve isteğe göre tuz

Yapılışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Krema kıvamında bir sos olacak. Servis edileceği zaman salatayı sosla karıştırın ve son olarak da üzerine bir portakalın kabuğunun dörtte biri ve bir çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin.

Haberin Devamı

Salatayı güzel yapan ikinci en önemli öğe sos. Lezzetli bir sos düz bir marulu dahi ziyafete dönüştürebilir. Tarifteki sosları, yapacağınız başka salatalarda da afiyetle kullanabilirsiniz.

Kışlık salata

Kereviz hızlı karardığından ilk öğünde yenmesini tavsiye ederim.

Malzemeler
(Salata için)

1 küçük kerevizin rendesi
2 küçük havucun
rendesi
2 çorba kaşığı limonun suyunu sıkın
1/2 adet ufak kuru soğanı piyazlık kesin
6-7 adet kereviz yaprağını kıyın
2 avuç beyaz lahanayı ince ince kıyın
2 adet yeşil soğanı ince ince doğrayın
30 gram İzmir tulumu rendeleyin
1/4 dosya kağıdı ölçüsünde üzüm veya dut pestilini ufak doğrayın
Tüm bu malzemeleri aynı sırada kavanoza yerleştirin
(Sos için)
1 çorba kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
2 çorba kaşığı portakal suyu ve isteğe göre karabiber

Haberin Devamı

Yapılışı
Hazırladığınız sosu kavanozda iyice çalkalayın ve salata kavanozuna döküp iyice sallayın. Etlerin yanına nefis bir yoldaş olacak. Hardal, hem lahananın hem de kerevizin karizmasını bir hayli arttırıyor. Şiddetle tavsiye ederim.

Alabaş salatası

Alabaş, son yıllarda nam salmaya başlayan bir sebze. Turpgillerden ama elma gibi bir tatlılığı da var. Oldukça da besleyici. Yurtdışında karpaçyosundan yemeğine bir sürü türevi varken biz çoğunlukla salatalarda kullanıyoruz. TV karşısı atıştırmalık için ideal.

Malzemeler (Salata için)
2 avuç beyaz lahanayı ince ince kıyın
2 avuç kırmızı lahanayı ince ince kıyın
Lahanaların ikisini de tuzla ovup kavanoza sırasıyla döşeyin
1 ortaboy alabaşı, zar büyüklüğünde doğrayın
1 adet portakalı küp küp doğrayın, uzun bekleyecekse dilim dilim ayırın
1 avuç fındığı yerleştirin
1 kalın dilim tam buğday ekşi maya ekmeğini küp küp doğrayın. Fırının ızgarasında bir çorba kaşığı zeytinyağıyla kızartıp bir nevi kruton yapın
5 dal maydonozu ince ince kıyıp ekleyin
Tüm malzemeleri bu sırada kavanoza yerleştirin
(Hardal sosu için)
2 tatlı kaşığı hardal
2 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
2 çorba kaşığı limon
5 çorba kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

Yapılışı
Tüm malzemeyi kavanozda karıştırın, krema kıvamında bir sos elde edin. Yiyeceğiniz zaman salata kavanozuna döküp, iyice çalkalayın.

Yazarın Tüm Yazıları