Beyaz Saray Sözcüsü: ‘Bu işlerde AGİT altın standart’

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray Sözcüsü: ‘Bu işlerde AGİT altın standart’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 00:08

ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayıp tebrik eden tek Batılı lider olması Amerikan medyasının gündemine oturdu.

Haberin Devamı

Bazı siyasetçilerden ve medyadan gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray, Trump’ın tebrik telefonunun referandum sonuçlarının resmen kabul edildiği anlamına gelmediğini, AGİT ve seçim komisyonunun değerlendirmelerinin altın standart olduğunu kaydetti. Wisconsin yolunda Trump ile birlikte başkanlık uçağı ‘Air Force One’da seyahat eden Beyaz Saray Sözcü Vekili Sarah Huckabee Sanders, gazetecilerden gelen Erdoğan-Trump görüşmesine dair sorularını da yanıtladı. Soruların ortak teması şöyleydi; ‘Trump, Erdoğan’ın yetkisini genişletmesine yarayan ve üzerindeki meşruiyet tartışmaların sona ermediği bir referandumun ardından bu telefonu açabiliyorsa Türkiye’deki demokrasinin gidişatını önemsemiyor mu?’

TEBRİK VE İŞBİRLİĞİ

Sanders şöyle yanıt verdi; “Biz demokrasiyi teşvik etmek istiyoruz... Başkan demokrasiyi destekliyor ama kendisinin bir numaralı önceliği Amerikalıları korumak ve onların güvende olmasını sağlamak... Görüşmenin birinci amacı tebrikti, ikincisi ve daha önemlisi de bir NATO müttefiki ve ortağımız olan Türkiye ile ortak çıkarlarımızı konuşmaktı. Ortadoğu zorlu bir coğrafya ve bazen Suriye gibi zorbaları yenebilmelerine yardımcı olmak için bir araya gelmeniz gerekiyor.” Trump’ın Erdoğan’ı tebrik etmesinin ABD’nin sonucu resmen tanıdığı anlamına mı geldiği sorusuna ise Sanders şu yanıtı verdi: “Hayır. Ama biz AGİT, seçim komisyonunun seçim sonuçlarını yakından değerlendirmesini teşvik ediyoruz. Bu işler sözkonusu olduğunda onlar altın standart.” 

BAKMADAN GEÇME!