Ege Haberleri

    Beyaz et sıkıntıda

    Hürriyet Haber
    10.09.2013 - 01:22 | Son Güncelleme:

    BALIKESİR Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Türkiye’de yılda 1 milyon 750 bin ton beyaz et üretimi olduğunu belirterek, beyaz et üretiminin fazlalığı nedeniyle fiyatların düşük olduğunu öne sürdü.

    Kula, beyaz ette fiyatların yükselmemesi durumunda bu sektörde kayıpların yaşanacağını vurguladı.
    Beyaz et ihracatının özendirilmesi için desteklemelerde artışın şart olduğuna vurgu yapan Kula, “Kırmızı et fiyatları 17-18 lira arasında seyrediyor. Bu fiyatların daha fazla yükselmemesi lazım. Eğer yükselirse ihtalat kapısı açılır. Kapı açılırsa üretici daha fazla mağdur olur. Şimdi her işin bir üretici tarafı olduğu gibi, bir de tüketici tarafı var. Yani kırmızı etteki fiyat 18 liranın üstüne çıkmamalı” dedi.
    Önüne gelen tavukçu
    Sektördeki sorunlardan birinin de sektör dışı kişilerin üretime katıldığını ve bu kişilerin zarar etmeleri nedeniyle sektörde kopmaların yaşandığını belirten Başkan Kula, “Kırmızı et üretiminde üç yıl önce sıfır faizli krediler başladı. Bu krediler sektör dışı, meslekle alakası olmayan kişilerin iştahını kabarttı ve ilgi odağı haline geldi. İşin içine girenler, gerçekleri görmeye başladığında sektörün dışarıdan görüldüğü kadar kolay olmadığını anladı. Tüm çabalarına rağmen zarar eder hale geldi. Büyük kazançlar umduğu işten zarar ettiğini görünce kredi ile kurduğu tesisi satılığa çıkardı. Tabii ki bunun en büyük nedeni sektör dışı, bu işe girenlerden kaynaklanıyor. Yoksa sektörün içinde olanlar, yıllardan beri sorunlara göğüs gerip, sıkıntılara çare buluyor. Sektör dışı olanların işi zor” diye konuştu.

    Kırmızı ette yaşanan sorunların yanında beyaz et sektöründe de fiyat düşüklüğünden dolayı kapanmaların yaşanabileceğine, Şeker Piliç’in iflasla yüzleştiğine dikkat çeken Faruk Kula, “Beyaz et yılbaşından beri iyi gitmiyor. Geçen kasım ayından beri beyaz et üretimleri fazla ve fiyatları oldukça düşük. Üretim, maliyetleri kurtarmıyor. Fiyatlar böyle giderse sektörde yine kayıplar olmaya başlar. Her işin bir maliyet değerleri var, kimse de bunu zarar etmek adına üretmiyor. Mutlaka fiyatların yükselmesi gerekir. Bunun yanında da beyaz etteki ihracatta da bir azalma var. İhracatta desteğin biraz daha artması gerekir. Türkiye’de yılda 1 milyon 750 bin ton üretim var. Ayda 150 bin ton eder. İhracatın ve tüketimin üstünde üretim var. Böyle olunca da fiyatlar düşük seyrediyor. Ama bu fiyatların ya yükselmesi lazım ya da ihracattaki desteğin biraz daha artması lazım” dedi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı