Gündem Haberleri

    Beyaz et de denetlenecek

    Hürriyet Haber
    13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonuyla bir yıldır sürdürülen kırmızı et denetimlerine, 2001 yılının ilk aylarından itibaren beyaz et denetimi de eklenecek.

    Büyükşehir Belediyesi Mezbahalar Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonuyla gerçekleştirilen Bufalo Operasyonu'ndan sonra, beyaz etin de denetlenmesine başlanacak. Projenin ilk aşamasında, bu işle uğraşanların eğitimine ağırlık verilecek.

    Önümüzdeki aylarda başlayacak çalışmalar hakkında bilgi veren Mezbahalar Müdürü Hakan Farımaz, Bufalo Operasyonu'ndan sonra halkın kırmızı etten soğuyarak beyaz ete yöneldiğini belirtti ve ‘‘Kırmızı et için düşünülecek her türlü tehlikenin beyaz et için de geçerli olduğunu söyledi.

    Büyükşehir Belediyesi'nin 2000 yılında kırmızı etin üretiminden tüketimine her konuda eğitim vererek, etlerin sağlıklı ve hijyenik ortamda, Avrupa standartlarına uygun üretilmesi ve satılması için çalışmalar yaptığını kaydeden Farımaz, kaçak et girişini önlemek için şehrin yedi giriş noktasına 24 saat hizmet veren ekipler yerleştirildiğini anlattı.

    Beyaz et denetim dışı

    1995 yılında çıkarılan gıda denetimiyle ilgili 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği, üretim yerlerinin denetim yetkisinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na, satış yerlerinin denetim yetkisinin ise Sağlık Bakanlığı'na verildiğini söyleyen Farımaz, şöyle devam etti:

    ‘‘Yerel yönetimlere ise sadece bu bakanlıklarla koordinasyon içersinde çalışma imkanı veriliyor. Ayrıca yerel yönetimlerin denetim sırasında cezai bir işlem yapma ve numune alma gibi bir yektileri de yok. Şikayetler göz önüne alındığında, denetlemeyi yapması gereken Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı, eleman ve ekipman yetersizliği yüzünden tam bir denetim yapamıyor. Kısacası, ekip ve ekipmana sahip yerel yönetimler denetimde sınırlı yetkilere sahip, bakanlıkların ise yetkileri var ama ellerinde yeteri kadar ekip ve ekipman yok. Yetki karmaşası yüzünden, beyaz etin üretim ve satış yerleri denetim dışı kalıyor.’’

    Üstelik daha tehlikeli

    Bufalo Operasyonu'ndan sonra halkın kırmızı etten soğuyarak beyaz ete yöneldiğini belirten Farımaz, kırmızı et için düşünülecek her türlü tehlikenin beyaz et için de geçerli olduğunu ifade etti. Üstelik kontrolden uzak olması nedeniyle daha da tehlikeli olduğunu vurguladı. ‘‘Bununla beraber beyaz etten kaynaklanan bir hastalık hemen ortaya çıkarken, kırmızı etten kaynaklanan deli dana hastalığının ortaya çıkışı beş altı yılı alıyor’’ dedi. Denetim görevini devraldıkları takdirde bu yükün altından kalkabileceklerini kaydeden Farımaz, ‘‘Ama yetki devri sadece kanun değişikliğiyle olur. Artık yetki devri gibi bir beklentiyle boş durmak istemiyoruz. Yeni yılla birlikte beyaz etin denetimine başlayacağız’’ diye konuştu.

    Farımaz'a göre, beyaz etten kaynaklanan hastalıklar genellikle enfeksiyon türü oluyor. Bu da daha çok beyaz etin taşınma şartlarının kötülüğünden meydana geliyor. Farımaz, verilecek eğitimle taşıma koşullarını da öğretmeye çalışacaklarını belirtiyor.

    Halka düşen görev

    Farımaz, denetim çalışmalarında halka düşen görevleri de şöyle sıralıyor: ‘‘Denetim konusunda İçişleri Bakanlığı'nın 'haksızlık ve yolsuzlukların önüne geçmek için sivil toplum örgütlerinin devreye girmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerekir' diye güzel bir açıklaması var. Biz de bu çerçevede halkın müfettiş olmasını istiyoruz. Halk gıda maddesi alırken şüpheden çok, almış olduğu ürün hakkında bilgiye sahip olmalı. Bu amaçla gönüllü vatandaşlara eğitim verip fahri müfettişlik çalışması başlatmayı düşünüyoruz.’’

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı