Beyaz camda zirve yolunda

Güncelleme Tarihi:

Beyaz camda zirve yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

Ekranların en genç spikerleri Ece Üner, Tuğba Dural ve Burcu Kaya'yı Elele dergisi buluşturdu.

Haberin Devamı

Üç başarılı isim, beyaz camda zirveye nasıl tırmandıklarını anlattı. 1981 doğumlu Ece Üner'i ilk kez CNN TÜRK’ün spor haberlerinin spikeri olarak tanıdık. Sekiz aydır da hafta içi 07:00-09:00 arası Cem Öğretir ile birlikte “Yeni Gün” programını sunuyor. CNN Türk'ün yeni spor spikeri Tuğba Dural ise “Bir şeyi yürekten istediğinizde mutlaka olur” diyenlerden. Ve NTV'den Burcu Kaya... Hafta sonu gündüz, hafta içi ise gece saat başı haberlerinin yüzü olan Kaya “Kalabalık gruplara hitap etmeye meraklı bir çocuktum. Bu beni mesleğe yönlendiren en büyük etken" diyor.

Beyaz camda zirve yolunda

Tuğba Dural/CNN TÜRK Yürekten isteyince olur

Tuğba Dural, CNN TÜRK spor bültenlerinin güzel sunucusu. Spiker olmaya çok uzun süre önce karar vermiş. Ancak televizyon dünyasına girişi bir tesadüfle olmuş. “Bir şeyi yürekten istediğinizde mutlaka olur, benim de öyle oldu” diyor. Öykü hayli ilginç: “Bu sektörle ilgili hayallerimi kenara bırakmaya çalışırken, kardan yolların kapandığı bir sabahtı; okula gidebilmek için Üsküdar’a yürümem gerekti. Yol arkadaşım NTV’dendi ve sektöre ilk adımımı, onun staj imkanı sağlamasıyla attım...”
Tuğba Dural, İstanbul Üniversitesi’nde Dökümantasyon Enformasyon okumuş. Bir yıl Serap Ezgü’den özel diksiyon ve spikerlik eğitimi almış. NTV ve CNN TÜRK’te staj yapmış, birçok programın yapım aşamasında çalışmış. Üç senenin ardından işin mutfağında olmanın yanı sıra, CNN TÜRK’te spor bültenlerini sunmaya başlamış. Çoğunlukla 17.00'den itibaren bütün spor bültenlerini ve saat 00.15’de Spor Vizyon’u sunuyor. Tuğba Dural, en çok ilk canlı yayınını hatırlıyor ve nasıl da elinin ayağının birbirine dolandığını anlatıyor: “O an galiba ben bu işi yapamayacağım diye düşünmüştüm. Zamanla geçecek dediler; gerçekten öyle oldu. Zamanla yayın psikolojisinden kurtuldum.

/images/100/0x0/55ea9ca1f018fbb8f88b5902
Ece Üner/CNN TÜRK Hem atlet hem spiker
Ece Üner'i ilk defa CNN TÜRK’ün spor haberlerinin spikeri olarak tanıdık. Şimdi ise, yaklaşık sekiz aydır hafta içi hergün 07:00-09:00 arası Cem Öğretir ile birlikte sabah kuşağının sahibi; “Yeni Gün” programında günün yeni haberlerini aktarıyor.
1981 doğumlu spiker, Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Ardından Paris Sorbonne Üniversitesi'nde Fransızca dil eğitimi ve Brüksel'de Avrupa Birliği konusunda eğitim almış. Dialog Spikerlik ve Sunuculuk Okulu'nu birinci olarak bitirmiş. Televizyonculuk macerası NTV Haber Merkezi'nde başlamış; burada çeviri ve haberler yapmış. Dört yıl boyunca muhabir olarak diplomasi ve ekonomi alanlarında çalışmış. Formula 1 Bahreyn Pisti'nden haberler yapmış. 2005 Ağustos’unda İstanbul'daki Formula 1 Grand Prix'ine gazeteci olarak yaptığı katkılardan dolayı plaketle ödüllendirilmiş. Üner, sıkı bir sporcu aynı zamanda. On yıl atletizmle uğraşmış; İstanbul ve Türkiye dereceleri bile var! Ece spikerlik yapmaya karar vermesini şöyle anlatıyor: “İyi bir restorana yemeklerini beğendiğiniz için gidersiniz. Yemekleri aşçılar yapar ancak en çok payeyi sunanlar alır. İşin mutfağından sonra servisini de yapmak istedim; insanların nabzını yoklamanın yolu da buradan geçiyor” diyor.

Haberin Devamı

Beyaz camda zirve yolunda
BURCU KAYA/NTV Çocukluk hayalimdi
Burcu Kaya hafta sonu gündüz, hafta içi gece saat başı haberlerinin yüzü. Kaya, yüksek öğrenimini Celal Bayar Üniversitesi Spor Akademisi’nde tamamlamış, profesyonel olarak voleybol ve atletizm sporlarıyla uğraşmış. Ayrıca kendisi bir voleybol hakemi. Televizyonculuğa Balıkesir'de yerel bir televizyon kanalında ana haber spikerliği yaparak başlamış. Spikerlik dersleri aldıktan sonra Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nden başarıyla mezun olmuş.
Yerel televizyonda beş yıl çalıştıktan sonra Haber 7 kanalında bir sene haber spikerliği yapmış ve mesleğinin dönüm noktası diye tanımladığı NTV haber merkezinde haber spikerliğine başlamış.
Burcu Kaya da çocukluk hayallerini gerçekleştirenlerden. “Çocukken şarkıcı olmak isteyen mikrofonu alır eline, futbolcu olmak isteyen top oynar, bense bıcır bıcır konuşan, insanlara sürekli bir şeyler anlatmaya çalışan, kalabalık gruplara hitap etmeye meraklı bir çocuktum. Sanırım beni bu mesleğe yönlendiren en büyük etken. Dünyaya bir daha gelsem yine bu mesleği seçerim. İşimi yapmaktan inanılmaz zevk alıyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!