Beton helvanın unutulmaz tadı

Babamın Trabzon’da Zefanos’un (şimdi ki adıyla Çilekli) köprü ve yol inşaatını almasıyla Trabzon seferlerimiz başlamıştı. Bu seferler zamanla, hem ziyaret hem ticarete dönüştü.

İlk durağımız da Uzun Sokak olurduÉ Trabzon’un Beyoğlu’suÉ Şık dükkanlar, restoranlar, pastaneler dizilmişti sağlı solluÉ Bir de kitapçılarıÉ Aradığımız her kitabı bulurduk. Uğramadan geçmediğimiz duraklarımızdan biri de "Beton Helva"ydıÉ Vitrindeki mermer tezgahın üzerinde kocaman bir tahin helvası ve nefis dondurmasıÉ Helvanın ağzı yakmayan tadı hala damağımdadır. İstanbul’da bazı marketlere de beton helvanın geldiğini öğrenince ilk gençlik yıllarından kalan bir aşinalıkla sevinmiştim doğrusuÉ

İnce noktalar

Vanilya kokusu, kurutulmuş meyve aroması ve alkol oranı 12, işte bu tercih edilebilir bir şarap tadıdır.


PRATİK TARİFLER

Ekşili dövme salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 50 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı aşurelik buğday (dövme)

1 adet dolmalık kabak

Yarım demet taze nane

2 çay kaşığı tuz

Sosu için

2 yemek kaşığı nar ekşisi

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

İlk olarak buğdayı geceden ılık suyun içinde bekletelim. Ertesi gün suyunu süzelim ve buğdayı sudan geçirelim. Tekrar süzüp, bir tencereye alalım. Üzerine bir parmak geçecek kadar su koyup, tuzunu atalım. Buğdaylar açılıncaya kadar haşlayalım. Haşlama sırasında suyu azaldıkça sıcak su ekleyelim (soğuk su buğdayları sertleştirir ve pişmesini geciktirir).

Pişen buğdayları soğuması için bir kenarda beklemeye alalım. Öte yandan kabağı soyup, küp küp doğrayalım. Küçük bir tencerede üzerine geçecek kadar su koyup, tuz ekleyerek haşlayalım. Suyunu süzüp, cam kaba aldığımız dövmelerin üzerine koyalım. Nane yapraklarını da saplarından ayırıp, kıyalım ve salatamıza karıştıralım.

Şimdi sıra sosu hazırlamaya geldi. Bir kasede; tuz, nar ekşisi ve zeytinyağını sırasıyla koyup, çırpalım. Salatanın üzerinde gezdirip, kaşıkla iyice karıştıralım. Servis tabağına alarak, servise hazır hale getirelim.

Fırın helvası

8 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

300 gr sade tahin helvası

1 adet limon

Ceviz içi

Öncelikle tahin helvasını düz bir tabağa alalım. Çatalla iyice ezelim ve üzerine limon suyunu gezdirelim. Limon suyunu helvaya iyice yedirip, fırına dayanıklı iki kalıba bu karışımı paylaştıralım. Üzerini çatalla düzeltelim.

Ceviz içleriyle süsleyip, 180 dereceye ayarladığımız fırında 10 dakika pişirelim. Üstünün hafifçe pembeleşmesi gerek. Bu tatlının özelliği sıcak sıcak servis edilmesidir. Hele bir çilingir sofrasına çok yakışır.
Yazarın Tüm Yazıları