Beslenmenin diş sağlığındaki önemi

Sağlıklı dişler için düzenli bir ağız bakımı her zaman yeterli olmayabilir.

Haberin Devamı

Diş çürüğü, doğru beslenme, iyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüyle ancak önlenebilen bir hastalıktır. Diş çürüğü oranı, gelişmekte olan toplumlarda,  geçmişe göre artış göstermiştir.  Çağımızdaki bu çürük artışına, beslenme alışkanlıklarındaki değişiminin neden olduğu kanısı yaygındır. Geçmiş dönemdeki insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerde temizlik sağlanmaktaydı. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte şekerli ve nişastalı besinlerin tüketimi de arttı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi gıdalar dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan besinler oldukları için çağımızda diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak gösterilmektedir.
 Öğünler arasında yenilen şekerli ve nişastalı gıdalar diş ve dişeti hastalıklarına yol açmaktadır. Bu tür gıdalar tüketildikten 15 dakika sonra dişlerde çürük oluşumu gözlenebilmektedir.
Nişastalı, şekerli gıdalardan hayat boyu uzak durmak mümkün değil. Bu nedenle diş bakımı, yemek düzenine göre yapılmalıdır. İsviçre, çikolatanın en fazla tüketildiği toplumlardan biri olmasına karşın, koruyucu diş hekimliğine verilen önem nedeniyle diş çürüğü oranının düşük olduğu bir ülkedir.  Bu tür gıdaları kesmeden fakat belirli bir düzen içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gereklidir.

Haberin Devamı

DİŞ SAĞLIĞI İÇİN BESLENME DÜZENİ

Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir. Bu ana öğünlerden sonra ise dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Öğün aralarında elma, havuç gibi sert olan ve dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar tercih edilmelidir. Öğün aralarında şekerli, yapışkan gıdalar tüketilir ve sonrasında dişlerin fırçalanması mümkün olmazsa ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmeli ve peynir yenmelidir.

DİŞ DOSTU GIDA MADDELERİ

Diş dostu olarak kabul edilen gıda ürünlerinin başında proteinler (yumurta, et, süt, tavuk, balık vb.)gelir. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası çürük önleyici etkisi açısından şiddetle tavsiye edilen bir besindir.
Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir. Unlu mamul olarak esmer(kepekli vb.) ekmek tercih edilmelidir. Ayrıca sağlıklı beslenme düzeni kişinin genel yaşam standardının yükselmesi için de gereklidir.

Yazarın Tüm Yazıları