SAMSUN HABERLERİ

Beslenme Uzmanı Yılmaz : Çay-kahve tüketimi susamaya neden olur

DHA
29.05.2017 - 14:23Son Güncelleme :
DHA

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, Ramazan ayında beslenme hakkında insanların doğru bildiği yanlışlar konusunda uyarılarda bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz,sahura mutlaka kalkınması gerektiğini ifade etti. Ramazan ayında uzun süre besin alınmamasına bağlı olarak metabolizma hızında azalma görüldüğünü Yılmaz, "Sahura kalkmamak ise metabolizma hızında azalmanın yanı sıra iftarda aşırı miktarda besin tüketilmesine yol açabilir, bunun sonucunda da kan şekerinde dengesizlikler ve gastrointestinal sistemde rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden Ramazan’da sağlıklı beslenmeyi sürdürmenin ilk koşulu sahura mutlaka kalkmaktır. Vücudun ihtiyacı olan suyu, meyvelerle, meşrubatlarla karşılanması ve çay-kahvenin susuzluğu önlediği yanılgısı, meyveler ve meşrubatlar yüksek oranda su içerirler ancak vücudun kaybettiği suyu meyvelerle ve meşrubatlarla karşılamaya çalıştığımızda vücudumuza fazladan kimyasallar ve şeker almış oluruz" dedi.

Bilinenin aksine, çay ve kahvenin su atımını arttırdığı için daha çok susamaya neden olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bu yüzden tüketimi sınırlandırılmalıdır, bol su tüketimine özen gösterilmelidir. İftarda yediğiniz yemekler sahur için yağlı ve tuzludur. Bu yüzden de vücudun dinlenmeye geçtiği gece vakitlerinde bünyeyi fazla yormaktadır. Bunun yerine kahvaltı yapılması daha doğru olacaktır. Kahvaltıda tüketilebilecek olan haşlanmış yumurta, peynir, süt, yoğurt tok kalmayı sağlarken, domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri vücudun su ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacaktır. İftarda, uzun süren açlık nedeniyle hızlı yemek tüketilmesi, geçişler arasında mola verilmemesi kişinin hem doygunluk hissinin oluşmasını engeller hem de sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açar. Beyine tokluk sinyalleri geç ulaştığından orucu çorbayla açtıktan sonra 10–15 dakika mola verilmesi metabolizmanın uyanmasını sağlayacaktır. Besinlerin iyice çiğnenerek yutulması da sindirim sisteminin yükünü azaltır, kişiye zaman kazandırır hem de tokluk hissinin oluşmasını sağlar"diye konuştu.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Samsun haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Samsun haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Beslenme Uzmanı Yılmaz : Çay-kahve tüketimi susamaya neden olur haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

SAMSUN NAMAZ VAKİTLERİ

12 Aralık 2017, Salı
  • İmsak
    05:55
  • Guneş
    07:44
  • Öğle
    12:40
  • İkindi
    14:59
  • Akşam
    17:14
  • Yatsı
    18:51
Sayfa Başı